Regija     | 18.01.2019. 16:41 |

Srbija: Vučić traži pritisak EU na Prištinu

FENA Agencije

BEOGRAD, 18. siječnja (FENA) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uputio je u petak "molbu i poziv partnerima iz Europske unije" da snažnije utječu na Prištinu kako bi ukinula pristojbe na robu iz Srbije i BiH, ocijenivši to važnim preduvjetom za nastavak razgovora o rješenju kosovskog pitanja i o budućnosti Srba i Albanaca.

"Molim ih da zahtjevi prema albanskoj strani budu određeniji i jasniji", rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji i poručio kako je Srbija "uvijek spremna" za razgovore i nastavak dijaloga.

Europljani i Priština nam trebaju kazati hoće li biti ukidanja pristojbi. A ako neće, onda mislim da je fer pružiti šansu ideji Ramusha Haradinaja da me skinu s vlasti, a prilika za to su izbori, rekao je Vučić, prenosi Hina. 

Srbijanski predsjednik naglasio je i da je ruski šef države Vladimir Putin tijekom jučerašnjeg posjeta Srbiji više puta ponovio svoje stajalište o Kosovu, koji se nije primijenilo "proteklih pet godina".

Srbi i Albanci se o budućnosti moraju dogovoriti zbog sebe, ne zbog drugih, naglasio je Vučić.

Komentirajući novinarima svoju izjavu na konferenciji za novinare s Putinom da bez Rusije nema rješenja za Kosovo, Vučić je rekao kako se nije razgovaralo o formatima dijaloga.

"Ne volim tehničke i političke rasprave izvan mojeg dosega", rekao je Vučić naglašavajući kako "svjetske sile imaju svoj posao i probleme" na koje on ne može utjecati.

"Mogu li ja određivati politiku Rusije i Amerike? Ne mogu, a još manje mogu lideri Albanaca s Kosova", rekao je Vučić.

On je poručio kako se vodi osnovnom idejom da Srbi i Albanci pokušaju postići dogovor.

Ako to učine, onda svi moraju podržati taj dogovor i to svoje stajalište ne mijenjam i nikad ga neću promijeniti, rekao je Vučić, naglasivši kako "nije optimističan" i da se to što govori "ne sviđa nikome u Srbiji", te da neće komentirati što o tome misle u Prištini.

"Nadam se da ćemo nešto uraditi. Ne samo da nisam optimist, nego sam vrlo pesimističan po pitanju rješenja, ali ću uložiti sve da do njega dođe", poručio je Vučić.  

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo