Bosna i Hercegovina     | 18.01.2019. 15:59 |

Salkić: Nije preporučljivo prije državnog usvajati federalni zakon o gasu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Direktor BH-Gasa, Jasmin Salkić sumnja da je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto razgovarao sa direktorom bilo koje gasne kompanije u FBiH, jer "nijedan direktor gasne kompanije u FBiH ne bi preporučio da se prije državnog zakona o gasu usvaja bilo kakav federalni zakon iz ove oblasti".

- Razlozi za ovakav stav premijeru Forti vjerovatno nisu poznati. Ako se već poziva na Zakon o gasu RS-a, vrlo je jednostavno da kontaktira Energetsku zajednicu i vidi koje je sve primjedbe sekretar EZ-a Janez Kopač dao na taj zakon. Upravo je taj zakon sada smetnja da se usvoji državni zakon o gasu, jer je RS tim zakonom preuzela sve ingerencije države i dodijelila ih regulatoru u Trebinju. Ovak stav gdina Forte bi značio da bi se iz Trebinja trebalo regulisati tržište gasa u cijeloj BiH. Ako je to prihvatljivo Kantonu Sarajevo, onda nešto nije uredu u ovoj izjavi, navodi u saopćenju za javnost direktor BH Gasa Jasmin Salkić, reagirajući na ranije saopćenje premijera KS Edina Forte o štetnim posljedicama nepostojanja federalnog zakona o gasu po ovaj kanton.

Salkić dodaje da kantonalni premijer treba da zna da u posljednjih 20 godina u Kantonu Sarajevo prirodnog gasa nije bilo samo tri dana i to zbog ukrajinske krize početkom 2009. godine.

-  Cjenovnu politiku na otvorenom tržištu ne bi uređivali regulatori, nego same kompanije. Bilo bi dobro da neko objasni na koji način bi potrošači u KS bili u tom slučaju zaštićeni od „divljanja“ cijena, a koje bi bile rezultat slobodnog formiranja. Niti jedan regulator, ni po jednom rješenju ne bi brinuo, niti bi imao u zadatku da utvrđuje veleprodajne cijene, nego bi uređivao javnu uslugu, a javna usluga, na jednom pravu od Zvornika do Sarajeva, je prema Zakonu o gasu RS-a, u ingerenciji regulatora iz Trebinja. FBiH predlaže da ta javna usluga, radi zaštite potrošača i u Zvorniku i u Sarajevu, bude na nivou države. Ti energetski stručnjaci koji ovo predlažu ili savjetuju ne znaju elementarne stvari šta bi trebalo urediti državnim zakonom o gasu. Ako neko misli da se potrošači u Sarajevu mogu zaštititi od djelovanja regulatora iz Trebinja u Zvorniku, gdje je početak cijevi, onda nešto ne odgovara u izjavama onih koji daju ovakve paušalne ocjene, navodi Salkić.

U saopćenju naglašava da ga kao direktora gasne kompanije u BiH niko iz Kantona Sarajevo nije zvao na razgovor o ovoj problematici, na što je uvijek spreman, "obzirom da samo ova kompanija aktivno radi na uređenju sektora gasne privrede i u KS i FBiH”.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Predsjednici udruga o presudi: Žrtve u Križančevu selu su po drugi put ubijene (VIDEO)

Macronovi komentari o Evropi izazvali pomutnju s obje strane Atlantika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo