Svijet     | 18.01.2019. 16:31 |

Azerbejdžan neće zaboraviti Žrtve Crnog januara

FENA Saopćenje

BAKU/SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Dvadeset devet godina je prošlo od događaja vezanih za 20. januar 1990. godine, koji će ostati zapamćeni u historiji azerbejdžanskog naroda kao krvava januarska tragedija.

- Užasan teroristički čin, počinjen od vojne mašinerije bivšeg Sovjetskog Saveza protiv naroda Azerbejdžana, zauvijek će ostati crna stranica u historiji civilizacije i jedan od najgorih zločina protiv čovječnosti - saopćeno je danas iz Diplomatskog predstavništva Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini.

Podsjećaju da je prije dvadeset osam godina, postupajući po naređenjima Komunističke partije SSSR, 26.000 pripadnika teško naoružanih sovjetskih trupa, opremljenih vojnim borbenim vozilima, napali su Baku, s namjerom da kazne ljude koji su se okupljali na ulicama, protestujući protiv narušavanja teritorijalnog integriteta Azerbejdžana i zahtijevajući slobodu.

- Kao rezultat kaznenih operacija ubijeno je više od 130 civila, a 700 je ranjeno, stotine ljudi je uhapšeno i podvrgnuto raznim oblicima fizičkog nasilja. Među žrtvama su bila i djeca, žene, mladići, starci i civili raznih nacionalnosti iz Bakua. Ovaj masakr se u historiji Azerbejdžana pamti kao 'Crni januar'. Pristrasna i na predrasudama zasnovana politika Komunističke partije i Vlade Sovjetskog Saveza prema azerbejdžanskom narodu izazvala je jako ogorčenje i protest azerbejdžanskog naroda. Prešutna saglasnost sovjetskih vlasti sa armenskim pristalicama proširenja, koji su pretendovali na Nagorno-Karabah, sastavni dio Azerbejdžana, već je omogućila Armeniji da u periodu između 1988. i 1989. godine nasilno protjera preko 250.000 Azerbejdžanaca iz Armenije - navodi se u saopćenju.

Iz Diplomatskog predstavništva Azerbejdžana podsjećaju "da je Nevladina organizacija Human Rights Watch dokumentovala kako sovjetska vojska na svojim tenkovima namjerno pregazila i uništila nenaoružane, mirne civile i kako su napali bolnice i jasno označena vozila hitne pomoći i medicinsko osoblje koje je pomagalo ranjenima".

Kako se, nadalje navodi, sljedećeg dana, 21. januara 1990. godine, Hejdar Alijev, nacionalni lider Azerbejdžana, na konferenciji za predstavnike stranih medija, koja je organizovana u Stalnoj misiji Azerbejdžana u Moskvi, osudio je agresiju sovjetskih vlasti na Azerbejdžan i azerbejdžanski narod, a njegova izjava predstavlja prvu političku ocjenu Crnog januara 1990. godine, koji je postao prekretnica u historiji savremenog Azerbejdžana.

- Sovjetska invazija nije uspjela da ostvari svoj cilj. Azerbejdžanski narod se snažno i dostojanstveno suočio sa tragedijom. Svaki ispaljeni metak umazao je krvlju lice sovjetskog režima, podrivajući ideje komunizma i totalitarizma. Herojstvo azerbejdžanskog naroda učinilo je da konačni kolaps Sovjetskog Saveza postane neizbježan. Dana 18. oktobra 1991. godine Azerbejdžan je povratio svoju nezavisnost - navodi se u saopćenju.

Nažalost, kako se, također, navodi, počinioci tragedije 20. januara prošli su nekažnjeno. "Dok je sovjetska i svjetska javnost najoštrije osudila kaznene mjere protiv naroda u Tbilisiju u Gruziji 1989. godine i u Vilniusu u Litvaniji 1991. godine, istina o Crnom januaru, uslijed mjera koje su poduzimale sovjetske vlasti, zadobila je manje pažnje svjetske javnosti".

- Žrtve Crnog januara počivaju danas u Aleji žrtava u prijestonici Azerbejdžana, Bakuu. Oni su bili među prvima koji su dali svoje živote za slobodu koju Azerbejdžan danas uživa i te heroje Azerbejdžan nikada neće zaboraviti - ističe se u saopćenju iz Diplomatskog predstavništva Republike Azerbejdžan u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Cvijanović u radnoj posjeti Republici Azerbejdžan

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'