Bosna i Hercegovina     | 18.01.2019. 14:24 |

Hadžikadić: Glavni faktor uspjeha svake zemlje je obrazovanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Fakultet prirodnih i tehničkih nauka na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) počeo je seriju naučnih predavanja s istaknutim svjetskim stručnjacima iz oblasti prirodnih nauka.

Serija predavanja je nazvana ,,Miller Talks“ u čast nedavno preminulog profesora Harija Millera, emeritusa i profesora matematike na IUS-u. Sama predavanja su koncipirana u neposrednom i prijateljskom maniru, kakav je bio i sam profesor Miller i njegova predavanja.

Prvo predavanje održano je danas, a gost predavač na IUS-u bio je dr. Mirsad Hadžikadić, direktor Instituta za kompleksne sisteme i izvršni direktor Inicijative za nauku o podacima na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini, Charlotte, koji je održao predavanje o temi "Veliki podaci, umjetna inteligencija, kompleksni sistemi i prilike u BiH”.

Hadžikadić je govorio o mogućnostima i izazovima umjetne inteligencije u pogledu zdravstvene zaštite, društva, sigurnosti i ljudskog uma.

Pokazao je brojne praktične demonstracije i simulacije nastajućeg ponašanja u složenim sistemima, a zaključio je skiciranjem mogućnosti koje tehnologija ima za budućnost Bosne i Hercegovine i mladih kao glavnog pokretača.

Profesor je na kraju predavanja zaključio da je glavni faktor uspjeha svake zemlje upravo obrazovanje, ali ne i kupljene diplome.

Nakon završetka predavanja, profesoru je simboličan poklon uručio rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu prof. dr. Ahmet Yildirim.

Predavanja će se održavati svakog mjeseca sa raznim temama i ekspertima iz tih oblasti i bit će otvorena za javnost u cilju boljeg upoznavanja trenutnih naučnih dostignuća, saopćeno je iz IUS-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kurtulmuš: Odgovorni za masakre u Gazi sigurno će odgovarati pred međunarodnim sudovima pravde

Stipendija za dječaka Benjamina Mehanovića koji je skupljao novac za žrtve zemljotresa

Novalić s predstavnicima IUS-a - Obrazovanje mladih ljudi u skladu s vremenom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta