Svijet     | 18.01.2019. 13:37 |

Mas i Lavrov o saradnji Njemačke i Rusije

FENA Internet

MOSKVA, 18. januara (FENA) - Za Moskvu i Berlin je važno da ostvare blizak politički dijalog s obzirom na tešku situaciju u Evropi i  svijetu, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Na konferenciji za novinare sa njemačkim kolegom Heikom Masom (Heiko Maas), Lavrov je rekao da se Rusija i Njemčka slažu uprkos razlikama oko pojedinih pitanja, prenosi TASS.

"Naša saradnja nastavlja da napreduje u brojnim područjima, potvrdili smo i zajedničku namjeru jačanja saradnje. Izgleda mi da dijelimo mišljenje da je, s obzirom na tešku situaciju u Evropi i cijelom svijetu, posebno važno za Rusiju i Njemačku da održe dijalog", istakao je Lavrov.        

Mas je sa druge strane rekao da Rusija može da spasi raketni sporazum poznat kao Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) ako se oslobodi krstarećih raketa koje krše sporazum, prenosi Reuters.

Govoreći tokom posjete Moskvi, Mas je rekao da je potrebno da sporazum o razoružanju ostane na snazi jer je to ključno za sigurnosne  interese Njemačke. On je pozdravio spremnost Rusije da nastavi da razgovara o sporazumu INF-a, iz kojeg Washingon želi da se povuče.

Govoreći o Kerčkom moreuzu, Mas je rekao da je opšte poznato da brodovi mogu da prolaze kroz taj moreuz slobodno.

"Kerčki moreuz je slobodan, to sve strane kažu", rekao je Mas.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lavrov: Rusija cijeni odnose sa Srbijom

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Goganović i Todorov o razvoju bilateralne vojne saradnje BiH i Bugarske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo