Bosna i Hercegovina     | 18.01.2019. 13:40 |

HDZ BiH i HDZ 1990 potpisali sporazum o suradnji

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. siječnja (FENA) - Izaslanstva HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u petak su u Mostaru potpisala sporazum o suradnji čiji je cilj "ostvarivanja pune jednakopravnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i unapređenja demokracije te gospodarskog, socijalnog i kulturnog napretka Bosne i Hercegovine".

"Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović potpisali su sporazum o suradnji, s ciljem postizanja političkog suglasja u zaštiti interesa hrvatskog naroda u BiH, a posebno u procesu ustavnih promjena u kojim će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH, a koje će rezultirati održivom, demokratskom i europskom BiH, članicom EU i NATO saveza", priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Kako se dalje navodi, sporazum se temelji na načelima jednakopravnosti, suradnji i preuzimanju odgovornosti za hrvatski narod u BiH, kao i za BiH u cjelini s legitimnim predstavnicima druga dva konstitutivna naroda, a u skladu s voljom birača te odgovornostima, obvezama i pravima koja proizlaze iz rezultata Općih izbora 2018. godine.

HDZ BiH i HDZ 1990 obvezali su se da će potpuno koordinirano sudjelovati u procesu ustavnih promjena, promjena Izbornog zakona, implementacije odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te da će usuglašavati svoje stavove po svim važnim pitanjima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Također, stranke se obvezuju donositi Odluke u zakonodavnoj vlasti u skladu s potpisanim sporazumom te ostvarivati zajedničke programske ciljeve, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

U ponedjeljak sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta