Bosna i Hercegovina     | 18.01.2019. 11:14 |

Tim za borbu protiv korupcije ZDK prezentirao svoj prvi izvještaj

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 18. januara (FENA) - Predsjednica Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije Meliha Omerspahić prezentirala je predstavnicima javnih ustanova te zakonodavne i izvršne vlasti tog kantona prvi izvještaj iz Strategije za borbu protiv korupcije iz Akcionog plana Vlade ZDK za period 2017. - 2019. godine.

Ona je istakla kako je to bio dosta zahtjevan posao te da su jedan od prvih kantona koji je uradio ovakvu vrstu izvještaja i javno ga prezentirao.

- Predvidjeli smo 109 aktivnosti, sa 20 rokova izvršenja, od kojih su neke aktivnosti s utvrđenim rokom izvođenja. Od tih aktivnosti u zadanom roku ispoštovano je oko 60 posto - istakla je predsjednica Omerspahić, koja je dodala kako se neke aktivnosti provode kontinuirano.

Deset oblasti iz Akcionog plana, napominje Omerspahić, nema zadovoljavajuće rezultate, a jedna od tih oblasti je i zdravstvo u ZDK-u.

- To je posebno važno iz razloga što znamo koliko je ova oblast podložna korupciji, koliko su građani osjetljivi kada je u pitanju ova oblast pružanja usluga. Zato će, u narednom periodu, a to su preporuke koje smo dali Vladi i koje je Vlada usvojila, jedan od važnih oblasti kojima ćemo dati prioritet sigurno biti oblast zdravstva - najavljuje Omerspahić, koja dodaje kako će poseban akcenat biti stavljen i na oblast javnih nabavki.

Prevencija borbe protiv korupcije, ističe Omerspahić, zahtijeva angažman svih aktera, jer samo Tim, kojem je ona na čelu, u tom poslu ne može biti uspješan ako izostane podrška.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić napomenuo je kako je ZDK donio Akcioni plan i prati njegovu realizaciju.

Agencija je, napomenuo je Šabotić, zagovarala profesionalizaciju ovog tijela u ZDK-u, što se i realiziralo pa sada ZDK ima profesionalno tijelo.

- To će se tijelo isključivo baviti prevencijom korupcije na svom nivou vlasti - ističe Šabotić, koji dodaje kako je ZDK uradio dobar posao.

Tim je, napomenuo je Šabotić, do sada imao dosta dobru podršku od zakonodavne i izvršne vlasti, ali se nada da će i u narednom periodu imati podršku u materijalnom opremanju, kadrovskom popunjavanju te definisanju ovlaštenja i pozicioniranja kroz zakonsku regulativu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Tim za borbu protiv korupcije ZDK i civilni sektor o modelu saradnje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana