Ekonomija     | 18.01.2019. 10:32 |

U Bugojnu predstavljen program sadnje feferona

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 18. januara (FENA) - Program sadnje zelenih paprika sorte feferon firme Carl Kuehne iz Kozarske Dubice, predstavljen je poljoprivrednim proizvođačima u Bugojnu.

Kako je kazala stručna saradnica u Službi za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu toga grada Bahira Abdibegović, pomenuta firma je 2018. uspostavila saradnju s pojedinim kooperantima s područja bugojanske općine, koji su već u prvoj sezoni ostvarili značajne prinose paprike.

Uspjeh koji su postigli naveo ih je, kako se čulo, na razmišljanje da prošire proizvodnju, u kojoj im se nudi zagarantovan otkup, pomoć u finansiranju repromaterijala, te stručna edukacija i pomoć.

Zadovoljan količinom i ostvarenim kvalitetom feferona, koji je proizveo na svom imanju, bio je jedan od kooperanata firme Carl Kuehne Šefik Abazović.

- Na dulum zemljišta imao sam pet hiljada komada sadnica, od kojih je svaka dala u prosjeku kilogram feferona. Platio sam sadnice, gnojiva i zaštitna sredstva, i opet mi je ostalo oko 2.500 KM - kazao je.

Dodaje kako se radi o proizvodnji u kojoj se može solidno zaraditi, te da je plaćanje po berbi bilo redovno, odnosno da se vršilo bez ikakvih problema.

- Ugovorom je precizirana otkupna cijena po kilogramu feferona od 0,9 KM, a plaćanje je vršeno po završetku svake od desetak berbi, koliko ih u prosjeku bude tokom sezone - naglasio je.

Predavanje je izazvalo veliku pažnju poljoprivrednika od kojih su mnogi, zbog niske otkupne cijene maline, ukinuli zasade ove poljoprivredne kulture na svojim imanjima, na kojima su sada odlučili sijati upravo feferon iz ponude pomenute firme iz Kozarske Dubice.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Čović i Filipović u posjetu stranačkom vodstvu Uskoplja i Bugojna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo