Svijet     | 18.01.2019. 09:56 |

Američki zastupnički dom protiv ukidanja sankcija firmama povezanim s Deripaskom

FENA Internet

WASHINGTON, 18. januara (FENA)  - Više od 130 republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak je zajedno s demokratskim kolegama glasalo protiv ublažavanja sankcija firmama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadajući tako još jedan udarac administraciji Donalda Trumpa. 

Donji dom Kongresa Sjedinjenih Država koji demokrati ponovo kontroliraju, velikom je većinom od 362 glasa 'za' i 53 glasa 'protiv' podržao nacrt zakona kojim se blokira odluka ministarstva financija o ukidanju sankcija kompanijama povezanim s ruskim oligarhom Olegom Deripaskom. 

No tekst koji je Zastupnički dom prihvatio u četvrtak ostat će mrtvo slovo na papiru jer je početkom sedmice naišao na odbijanje u Senatu koji kontroliraju republikanci.

Zastupnici obiju stranaka izjavili su kako je neprimjereno ublažiti sankcije za firme vezane uz Deripasku, Putinovog saveznika, dok posebni  istražitelj  Robert Mueller istražuje je li predsjednička kampanja Trumpa povezana  s Moskvom, navodi Reuters.

Američke obavještajne agencije zaključile su da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016. kako bi pokušala pomoći Trumpu da pobijedi. Trump je odbacio bilo kakav dosluh s Moskvom i rekao je da se Rusija nije miješala u izbore.

Mueller je imenovan posebnim istražiteljem u  maju  2017. kako bi proveo istragu o ruskom miješanju i mogućem dosluhu s Trumpovom kampanjom. Nije poznato kada će ta istraga završiti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U ruskom regionu Kurgan naređena evakuacija zbog poplava

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'