Bosna i Hercegovina     | 18.01.2019. 09:40 |

Kantonalni odbor SDA: Vlada KS pokazala površnost i nespremnost za ozbiljan rad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo pokazala je još jednom površnost i nespremnost da ozbiljno radi njen posao, ovog puta u oblasti zdravstva, nakon eksperimenata u obazovanju, saopćio je Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu. 

- Zaključak o nastavljanju moratorija na zapošljavanje  u javnom sektoru, donesen 3. januara, Vlada je dostavila i zdravstvenim ustanovama, pokazujući time nepoznavanje elementarnih pojmova. Naime, u zaključku se navodi da resorni ministri mogu dati saglasnost za prijem radnika na određeno vrijeme, a najduže godinu dana, što je za oblast zdravstva besmisleno jer najkraća specijalizacija ljekara traje četiri godine. To znači da će Klinički centar i Opća bolnica morati obustaviti ranije raspisane  konkurse za prijem 58 ljekara specijalizanata iz različitih medicinskih disciplina, kao i magistara farmacije - citat je iz saopćenja.

Takav ishod nije dobar ni za mlade stručnjake ni za zdravstveni sistem u Kantonu  Sarajevo, navedeno je također.

Kantonalni odbor SDA zahtijeva da Vlada iz njenog zaključka izuzme zdravstvene ustanove kako se već raspisani konkursi ne bi poništavali jer su mladi specijalizanti itekako potrebni bosanskohercegovačkom društvu.

Odbor također navodi da su trenutni kantonalni vlastodršci, u protekle četiri godine, dok su bili u opoziciji, stalno pozivali da se zaustavi odlazak ljekara iz Bosne i Hercegovine i govorili kako nedostaje stručnjaka u svim oblastima medicine, a već svojim prvim odlukama dodatno pogoršavaju stanje.                     

 

                                                                                       

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'