Svijet     | 17.01.2019. 22:15 |

Trump objavio novu strategiju raketne odbrane

FENA Internet

WASHINGTON, 17. januara (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump objavio je danas novu američku strategiju raketne odbrane u kojoj se ističe kako je Sjeverna Koreja i dalje "vanredna prijetnja", sedam mjeseci nakon što je prijetnju iz Pjongjanga proglasio eliminiranom.

Pregled raketne odbrane odnosi se na sve poduzete mjere zaštite SAD-a od neprijateljskih projektila. Naglašena je zabrinutost oko napredovanja Sjeverne Koreje, Rusije, Irana i Kine. "Naš je cilj jednostavan: Osigurati otkrivanje i uništenje svih projektila lansiranih protiv Sjedinjenih Država, bilo gdje i bilo kada", rekao je Trump dok je objavljivao izvještaj, prenosi Reuters.

Trump u Pentagonu nije spomenuo prijetnju Sjeverne Koreje. No vršitelj dužnosti sekretara američke obrane Patrick Shanahan je rekao kako je prijetnja iz Sjeverne Koreje i dalje "značajna briga".

"Iako postoje temelji za mir sa Sjevernom Korejom, ona i dalje stoji kao vanredna prijetnja i Sjedinjene Države moraju biti oprezne", navodi se u izvještaju.

Za Trumpa, koji pokušava oživjeti napore u uvjeravanju Sjeverne Koreje da napusti svoj nuklearni program i arsenal, objava izvještaja dolazi u nezgodno vrijeme. Viši izaslanik Sjeverne Koreje stiže u Washington danas, a očekuje se da će se sastati s državnim sekretarom Mikeom Pompeom te je moguć susret i s Trumpom, koji tematiku dobro poznaje.

Njihovi razgovori, uz potencijalni susret s predsjednikom, mogli bi dovesti i do najave drugog američko-sjevernokorejskog summita, rekli su izvori za Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Kim Jong Un dobio automobil na poklon od Putina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo