Svijet     | 17.01.2019. 19:10 |

SAD izveo zračne napade na položaje ISIL-a u istočnoj Siriji

FENA Internet

DEIR EZ ZOR, 17. januara (FENA) - Međunarodna koalicija protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) predvođena Sjedinjenim Američkim Državama izvršila je danas zračni napad na položaje te oružane grupe u istočnoj Siriji, prenose agencije.

Sirijski aktivisti izvještavaju o intenzivnim zračnim napadima u posljednjoj oblasti koju drži ISIL na istoku države, gdje se teritorija pod kontrolom ove oružane grupe znatno smanjivala proteklih sedmica, navodi AP.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) saopćio je danas kako su zračni udari izvršeni na području od 15 kvadratnih kilometara pod kontrolom ISIL-a u istočnoj provinciji Deir ez Zor, nakon što su kurdski borci iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF), uz podršku SAD-a, posljednjih sedmica postigli velike uspjehe u borbama protiv ISIL-a.

Aktivisti iz monitoring grupe Deir ez Zor 24 potvrdili su kako su u toku intenzivni zračni napadi, dodajući kako ih je izazvala kontra-ofanziva koju je izvršio ISIL tokom jake magle na tom području.

Ovi zračni udari uslijedili su dan nakon što je u eksploziji u sirijskom gradu Manbij poginulo 19 osoba, među kojima četiri vojnika SAD-a.

Odgovornost za taj napad preuzeo je ISIL, nekoliko sedmica nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio kako je ISIL poražen u Siriji i kako će povući sve američke snage iz te bliskoistočne države, prenosi Al Jazeera.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo