Kultura     | 17.01.2019. 16:59 |

Narodno pozorište Sarajevo - Na repertoaru balet, opera i dramska predstava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Do kraja januara ljubitelji pozorišne umjetnosti imat će priliku u Narodnom pozorištu u Sarajevu pogledati tri predstave, najavljeno je iz tog pozorišta. 

U utorak, 22. januara, na repertoaru je balet "Okovani Prometej" u koreografiji i režiji Belme Čečo Bakrač koje je napisala i libreto prema motivima Eshilove tragedije „Okovani Prometej“.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Balet NPS uz goste iz Beograda Milana Rusa i Igora Pastora, hor Opere NPS i Sarajevska filahrmonija pod dirgentskom palicom Nade Matošević Orešković.

Kompozitor Marjan Nećak kroz svoju magičnu muziku donosi fantastične svjetove bogova i ljudi, te kreacijom začudnih atmosfera postavlja pred koreografa veliki izazov. Posebnost tog komada, u muzičkom i koreografskom smislu, je ritual koji je od egzistencijalne važnosti za likove u predstavi i koji se nametnuo kao osnova za kreiranje koreografske koncepcije.

Za 23. i 29. januar planirana je izvedba dramske predstave „Gazi Husrev–beže ili: Bukagije“ u kojoj se tematiziraju događaji iz života jednog od najznačajnijih bh. vladara.

Rađena je prema tekstu Džemaludina Latića. Adaptaciju teksta i dramaturgiju je uradio Hasan Džafić, a režiju potpisala Tanja Miletić-Oručević.

Na sceni Narodnog pozorišta 26.januara bit će izvedna opera Wolfganga Amadeusa Mozarta „Čarobna frula“ u režiji Muhamdea Hrustanovića. U predstavi učestvuju solisti i hor Opere NPS uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Josip Šego.

Ta opera briše sve konzervativne linije ražmišljanja, te pokazuje da u biti vlast bez žena nije moguća. U „Čarobnoj fruli“ se brišu granice između dobrog i lošeg, svaki čovjek ima dva lica koja, ovisno o situaciji, dolaze na vidjelo. Opera je i ljubavna priča dvoje djece koji tokom dramske radnje „odrastaju“ i postaju zreli kako bi na kraju bili u mogućnosti isključivo u zajedništvu preuzeti moć nad dobrim, te vladati pravedno, vođeni ljubavlju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Premijera 'Seljačke opere' Andraša Urbana sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Muzička komedija 'Seljačka opera' premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 17. aprila

'Seljačka opera' u režiji Andrása Urbána uskoro na sceni Narodnog pozorišta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta