Bosna i Hercegovina     | 17.01.2019. 15:00 |

Zasad nema štrajka uposlenih u obrazovanju na području BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17. januara (FENA) - Štrajka uposlenih u obrazovanju na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za sada neći biti - potvrdio je Feni predsjednik kantonalnog Sindikata srednjeg obrazovanja Eldin Isanović.

On je podsjetio da su mogućnost generalnog štrajka uposlenih u srednjem i osnovnom obrazovanju sindikati najavili za 21. januar, s početkom drugog polugodišta, ukoliko se ne usvoje Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima.

- S obzirom da u BPK Goražde još nije formirana izvršna vlast, praktično nemamo s kim ni razgovarati, u dogovoru s našim članstvom odlučili smo da ipak sačekamo da se taj proces okonča kao i usvajanje budžeta BPK za ovu godinu. Takođe imamo u vidu i zaključak koji je usvojila aktuelna Vlada BPK kojim je dala saglasnost resornom ministru da potpiše Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju, ali tek nakon usvajanja budžeta za 2019. godinu, kada bi počela i njena primjena - pojasnio je Isanović.

I predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja BPK Senada Tabaković potvrdila je Feni da oba sindikata imaju identičan stav.

- Od izvršne vlasti BPK kada ona bude konstituisana očekujemo da budući ministar ma ko to bio, ispoštuje zaključak aktuelne Vlade i time konačno ispuni zahtjeve sindikata uposlenih u obrazovanju, kako ne bi došlo do generalnog štrajka. Sada nemamo ni ministra ni budžet, pa smo odlučili da ne idemo na štetu ni sebi ni učenicima koji će uredno u ponedjeljak krenuti na nastavu u drugom polugodištu - kazala je Tabaković.

Aktuelna Vlada BPK Goražde podržala je prijedlog instrukcija u identičnom obimu kakav je usaglašen između pregovaračkih timova Vlade i sindikata te na posljednjoj sjednici u 2018. godini usvojila zaključak kojim je dala saglasnost ministru obrazovanja da potpiše Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima uposlenih u osnovnom te srednjem obrazovanju, nakon usvajanja budžeta BPK za 2019. godinu.

Dosadašnji ministar obrazovanja Damir Žuga razriješen je sa ove funkcije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'