Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 17.01.2019. 14:47 |

Edukativni kamp za buduće ekološke liderke

FENA

TUZLA, 17. januara (FENA) - Osnaživanje mladih djevojaka od 15 do 18 godina, ekoloških liderki i njihov veći angažman na rješavanju problema zagađenja zraka u Tuzlanskom kantonu, bila je tema trodnevnog edukaktivnog kampa Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, organiziranom u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići iz Olova.  

Ovom prilikom učenicama srednjih škola iz više općina TK prezentirana su nova saznanja o zagađenju zraka, te njihovom medijskom i javnom nastupu kao liderki u važnoj oblasti.

Jasmina Soljankić, učenica Građevinsko geodetske škole iz Tuzle, kaže da je njena generacija veoma ugrožena zagađenjem zraka, posebno u zimskim mjesecima, s obzirom na preporuke da bi vrijeme trebalo provoditi u zatvorenom prostoru i bez aktivnosti. Radionice poput ovih Centra za ekologiju i energiju prilika je da se više i bolje čuje glas mladih o ovoj aktuelnoj temi.

Za vrijeme trajanja edukativnog  kampa, mlade ekološke liderke pripremale su, organizovale i održale simulaciju javne tribine o zagađenju zraka. Sve ove aktivnosti dio su priprema za kampanju pod nazivom “Hoćemo da dišemo punim plućima!“.

- Cilj edukativnog kampa je osnažiti mlade djevojke da postanu aktivni sudionici u društvu i da zagovaraju svoje pravo na zdrav i aktivan život, što je osnovno ljudsko pravo. Mladi trebaju da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog zagađenja zraka i da pozivaju nadležne na odgovornost – kaže za Fenu direktorica Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić.

Podsjeća da su projekt mladih liderki počeli u martu prošle godine, te da su za srednjoškolke do sada organizovali pet edukativnih interaktivnih radionica o vještinama liderstva, ravnopravnosti spolova, javnom i medijskom istupanju, a kroz sve aktivnosti je bila zastupljena i tema o zagađenju zraka.

Značaj osnaživanja žena, posebno mladih djevojaka u BiH, prepoznala je i Vlada Sjedinjenih Američkih Država, pa je ove aktivnosti Centra za ekologiju i energiju Tuzla finansijski podržala kroz projekt “Želim biti liderka“.

Ekološke liderke će u januaru i februaru ove godine provesti kampanju “Hoćemo da dišemo punim plućima!“. Biće organizovane mirne šetnje upozorenja zbog zagađenja zraka, edukativna predavanja u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona, dok će kraju biti organizovane konferencija za novinare i javna tribina na ovu temu, zaključila je Agić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nastavlja se trend zagađenja zraka u Tuzlanskom kantonu

Ljetni kamp 'Zelenkapica' na Blidinju okupio djecu iz cijelog svijeta

Poziv za sudjelovanje na ljetnom inkluzivnom kampu SINOPS 2023.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu