Bosna i Hercegovina     | 17.01.2019. 11:51 |

Vlada USK: Izvještaj o trenutnom stanju kreditnih obaveza prema MMF-u

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 17. januara (FENA) - Kantonalni ministar financija Vedran Prša na današnjoj je sjednici  Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) izvjestio o trenutačnoj situaciji kada su u pitanju kreditne obaveze za modernizaciju Univerziteta u Bihaću i trećeg stand-by aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

„Što se tiče prvog kredita za modernizaciju Univerziteta u Bihaću, dospjele obaveze od 31. juna 2016. do 31. decembra 2018. godine iznose više od milion i 214 hiljada eura i nisu nikako plaćene. Kantonalno ministarstvo je uputilo Prijedlog reprograma obaveza Ministarstvu financija Federacije BiH, koje je taj Prijedlog i prihvatilo. Obaviješteni smo i kako je neophodno da Skupština USK donese Odluku, te da ovlasti resorno ministarstvo za potpis Aneksa ugovora za reprogramiranje navedenih obaveza“, rekao je ministar Prša.

Kantonalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta tražit će i izvještaj o utrošenim sredstvima, odnosno trenutačnom stanju s opremom.

Ministar financija USK naglasio je i kako je u trećem stand-by aranžmanu po kreditu Međunarodnog monetarnog fonda uplaćeno šest rata.

„Po reprogramu ovih kreditnih obaveza sedam rata je ostalo još neotplaćeno. Dug po tom kreditu  je nešto više od šest miliona i 730 hiljada KM. Zato smo također i ovdje predložili reprogram kreditnih obaveza i taj Prijedlog ćemo dostaviti kantonalnoj skupštini“, dodao je Prša.

Na današnjoj sjednici donesena je i Odluka o davanju saglasnosti za potpisivanje Protokola s BBI bankom o izmirenju obaveza iz Ugovora s privrednicima, odnosno subvenciji kamate. Tom odlukom, Vlada USK će svoju obavezu u iznosu od 81.554 KM izvršiti prema BBI banci, te će se na taj način otvoriti novi prostor s nekom od banaka za program subvencije kamata.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo