Bosna i Hercegovina     | 17.01.2019. 12:23 |

Ministar Crnadak u zvaničnoj posjeti Libanonskoj Republici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravi 16. i 17. januara u zvaničnoj posjeti Libanonskoj Republici.

Crnadak se sastao s ministrom vanjskih poslova i iseljeništva Libanonske Republike Gebranom Bassilom. Na sastanku je razgovarano o razvoju i unapređenju odnosa dviju zemalja, ekonomskoj saradnji, kao i pitanjima od međunarodnog značaja.

Istaknuo je interes BiH za investicije Libanona u Bosni i Hercegovini te da položaj BiH omogućava libanonskim ekonomistima i investitorima pristup evropskom tržištu. Tokom razgovora je istaknuto da je libanonska strana zainteresirana za kapacitete kojima raspolaže BiH u oblastima metalske i drvne industrije, te za mogućnost izvoza prehrambenih proizvoda, posebice orašastih plodova i maslinovog ulja na tržište BiH.

Ministar Crnadak je naglasio i da postoji mogućnost za razvoj turizma s obzirom na to da je zabilježen porast dolaska turista iz Libanona u BiH, posebice hodočasnika u Međugorje, a također je istaknuo kapacitete zimskog turizma, osobito Olimpijskog centra Jahorina.

Ministar Crnadak i ministar Bassil su inicirali razgovore i o mogućnostima potpisivanja Sporazuma o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putnih isprava, te su razgovarali o mogućnostima vizne liberalizacije za nositelje običnih putovnica.

Teme razgovora bila su i pitanja sigurnosti i borbe protiv terorizma, situacija u regiji Bliskog istoka, sjevernoj Africi kao i druge međunarodne aktualnosti.

Ministar Crnadak je pozvao ministra Bassila da do kraja godine, zajedno sa izaslanstvom predstavnika poslovne zajednice, posjeti Bosnu i Hercegovinu, te da se tom prigodom održi Biznis forum posvećen unapređenju ekonomskih odnosa Libanona i BiH.

Tokom zvanične posjete ministar Crnadak je posjetio Počasni konzulat BiH u Bejrutu, a danas se sastaje s predsjednikom Libanonske Republike Michelom Aounom i predsjednikom Vlade Saadom Al-Haririjem, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grlić Radman: Članstvo u OECD-u bit će dokaz duboke transformacije Hrvatske

Velika Britanija privremeno povlači dio osoblja ambasade iz Libanona

Crnadak: Schmidt radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana