Kultura     | 18.01.2019. 08:54 |

Muzej ratnog djetinjstva - Izložba o iskustvu djece izbjeglica iz Sirije

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Izložba o iskustvu djece izbjeglica iz Sirije koja donosi potresna ratna i migrantska svjedočenja iz dječijeg pogleda, bit će otvorena 27. januara u Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu, potvrdio je za Fenu direktor Muzeja Jasminko Halilović.

On navodi da je izložba producirana u saradnji sa četiri partnerske organizacije iz Libana sa kojima su radili sakupljajući predmete, dokumente, svjedočanstva i priče djece izbjeglica iz Sirije koja su privremeni dom našla u Libanu.

Priprema izložbe u Sarajevu bila je izazovan proces i uposlenici Muzeja su morali biti vrlo pažljivi, ali su zadovoljni rezultatima.

- Izložbom želimo da potaknemo bolje razumijevanje iskustva te djece u izbjeglištvu. Želimo predstaviti ljudima kroz kakve probleme prolaze, sa čime se tako mali i tako nevini suočavaju. Vjerujem, s obzirom na migrantsku krizu u Evropi i svijetu, te kod nas, da takva izložba može doprinijeti boljem razumijevanju izbjeglica, a posebno djece izbjeglica - istakao je Halilović.

Imajući u vidu velika migracijska kretanja, izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja, pored već preživljenih trauma od granata, bombardiranja, gubitka života najmilijih - članova porodica, komšija i prijatelja, tokom dugog puta ka slobodi stigmatizirani su i diskriminirani.  

U sedam dana, koliko će trajati, posjetitelji izložbe mogu vidjeti što im djeca svojim crtežima, igračkama, osmijesima, strahu i bolu u očima, suzama, ali i svojom djetinjom radoznalošću poručuju.

Nakon Sarajeva, izložba će gostovati u Bejrutu i Libanu te gradovima Evrope.

Dio izložbe je 19. augusta prošle godine bio postavljen na Trgu djece Sarajeva u okviru izložbe "Mir pripada svima".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Učenici osnovne škole iz Kragujevca posjetili Muzej ratnog djetinjstva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo