Svijet     | 16.01.2019. 22:21 |

May pozvala na razgovore o Brexitu lidere parlamentarnih stranaka

FENA Internet

LONDON, 16. januara (FENA) - Britanska premijerka Theresa May rekla je večeras u parlamentu, nakon što su poslanici izglasali povjerenje njenoj vladi, da je pozvala lidere parlamentarnih stranaka da se sa njom sastanu već ove večeri kako bi pokušali da pronađu izlaz iz ćorsokaka kad je riječ o Brexitu.

"Imamo odgovornost da pronađemo način koji može da osigura podršku Donjeg doma", rekla je May u parlamentu, prenosi Reuters.

U tom cilju, dodala je, predložila je niz sastanaka između visokih parlamentaraca i predstavnika vlade u narednim danima.

"I željela bih da pozovem lidere parlamentarnih stranaka da se sa mnom pojedinačno sastanu, počev od večeras", rekla je premijerka. 

Prethodno je vlada Therese May dobila povjerenje u parlamentu, pošto je za njenu vladu glasalo 325 poslanika, dok je 306 bilo protiv.

Ovakav ishod glasanja znači da će ona sada nastaviti s razgovorima s poslanicima svih partija u pokušaju da se postigne konsenzus o tome kako postupiti kad je riječ o izlasku Velike Britanije iz EU, nakon što je parlament jučer odbacio sporazum koji je ona predložila u vezi s Brexitom.

S obzirom na to da se bliži 29. mart, datum određen za konačno istupanje Britanije iz EU, ta zemlja se nalazi u svojoj najdubljoj političkoj krizi u posljednjih pola vijeka pitajući se kako, pa čak i da li da izađe iz bloka kojem se pridružila 1973. godine, zaključuje Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Theresa May neće se kandidirati za ponovni izbor u parlament

Američki, arapski i evropski zvaničnici formuliraju plan o poslijeratnoj Gazi

Krišto u Davosu na zasebnim sastancima sa Gennip i Lajčákom o evropskom putu BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!