Svijet     | 16.01.2019. 19:29 |

Erdogan: Daytonski mirovni sporazum potrebno revidirati

FENA Saopćenje

ANKARA, 16. januara (FENA) - Daytonski mirovni sporazum potrebno je revidirati jer postalo je jasno da u dosadašnjem periodu nije uspio donijeti rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine, poručio je danas u Ankari predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

On je nakon susreta s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović koja boravi u službenoj posjeti Turskoj, naglasio da je potrebno aktivno uključenje Ujedinjenih nacija u vezi s BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno njegove revizije.

Govoreći o izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, čime je zvanični Zagreb izrazio nezadovoljstvo te prenio takav stav u Evropski parlament, lider Turske  kazao je da poštuju izbornu volju građana BiH.

Naglasio je i značaj zajedništva svih naroda u BiH te dodao da narodi u BiH jedni druge treba da gledaju očima mira u čemu BiH ima pomoć Turske.

Turski predsjednik je govorio i o trilaterali Turska-BiH-Hrvatska i kazao da će o ovoj trilaterali biti moguće detaljnije govoriti nakon što bude formirana vlast u BiH nakon oktobarskih općih izbora, javlja Anadolu Agency (AA).

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bećirović nakon susreta s Erdoganom: Ohrabrujuće poruke za sve građane i narode BiH

Erdoganova stranka imat će kandidate na evropskim izborima, širi se utjecaj Turske u EU

Erdogan kaže da će EU "odložiti" pridruživanje Ukrajine i Moldavije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana