Svijet     | 16.01.2019. 15:24 |

Lavrov: Rusija se ne može složiti s pristupanjem BiH NATO-u

FENA Internet

MOSKVA, 16. januara (FENA) - Rusija se ne može složiti s pristupanjem Bosne i Hercegovine NATO-u, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

- Pravila koja se promoviraju na Balkanu su dovoljno opasna i odražavaju maniju da se gurnu sve balkanske države što je prije moguće - rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.

Lavrov je napomenuo da Sjedinjene Američke Države već duže vrijeme govore kritički o destruktivnoj ulozi Srba u Bosni i Hercegovini i usporavanju te zemlje na putu ka NATO-u.

- Nije dobrobit Republike Srpske u pitanju, već stupanje u NATO. To je ono sa čime se Rusija ne može složiti... - rekao je Lavrov.

- U situaciji kada svi proklamiramo namjeru da se izgradi zajednički ekonomski i humanitarni prostor i osigura jednaka i nedjeljiva sigurnost u euroatlantskoj regiji, to onda predstavlja zamjenu međunarodnog prava sa ''NATO-centričnim' pravilima, umjesto univerzalnim - dodao je Lavrov, prenijela je agencija Tass.

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo pozvao je ranije tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da prihvati Nacionalni godišnji program saradnje s NATO-om, ističući da ne postoji razlog za zabrinutost da bi to moglo imati utjecaja na odnose sa susjedima, jer, kako je ukazao, i Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom.

Pompeo je pozvao članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da prihvate Nacionalni godišnji program, a koji je NATO omogućio nedavnom odlukom o Akcionom planu za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO - MAP - podsjeća Al Jazeera Balkans.   

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'