Kultura     | 16.01.2019. 15:47 |

Promovirana publikacija Historijskog arhiva koja predstavlja njegove aktivnosti

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 16. januara (FENA) – Posebno izdanje Historijskog arhiva Sarajevo „Izdavačka i izložbena djelatnost Historijskog arhiva Sarajevo (1948-2018) promovirano je u srijedu u Bošnjačkom institutu.

Riječ je o izdanju koje je štampano prošle godine kada je Historijski arhiv obilježavao 70 godina rada, a priredile su ga više arhivistice Almira Alibašić–Fidler i Ismeta Džigal–Berkovac.

Direktor  Historijskog arhiva Fuad Ohranović  naveo je da  su izdavaštvo i izložbe bitni segmenti rada Arhiva, te da osim ovih vidljivih  aktivnosti Arhiv radi i s građanima ,a također je aktivna i istraživačka djelatnost.

U sedamdeset godina postojanja Historijski arhiv Sarajevo, rekao je Ohranović, štampao je 48 publikacija koje  govore o  arhivskoj građi ovog i drugih arhiva u BiH i realizovano je  70 izložbi. A samo prošle godine  priređeno je šest izložbi te jedna gostujuća.

-Važno je  da je ova publikacija ugledala svjetlo dana. Nama je bilo važno da prikažemo trud ranijih generacija tokom 70 godina rada, koje  su radile vrijedno i promovisale naš arhiv i arhivsku građu,  kao i da našim korisnicima pružimo uvid  šta to Historijski arhiv Sarajevo, ali i drugi arhivi čuvaju – rekao je direktor  Ohranović, dodavši da građani trebaju znati da život dokumenta ne prestaje kada se odloži u arhiv.

Almira Alibašić –Fidler,  rukovodilac odsjeka za sređivanje i obradu arhivske građe  i koautorica  publikacije,  navela je da ovo izdanje predstavlja aktivnosti Arhiva u izdavačkoj i izložbenoj djelatnosti.

 - U knjizi su pobrojana sva naša  izdanja, publikacije i sve naše izložbe  priređene i organizirane u periodu od 1948. do 2018. godine - rekla je Alibašić-Fidler.

Ona je istakla da je sve u publikaciji predstavljeno kako tekstualno tako i vizualno.

 Publikacija,  kako je navela Alibašić-Fidler, je dobar prikaz svega urađenog  u radu Arhiva i namijenjena je  i zaposlenima u Arhivu,  kao i  svim zainteresovanim korisnicima .

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

'Žene i muškarci u BiH' –Prosječna starost porasla 6,9 godina, žene prosječno žive 5,2 godina duže

U 'Prosvjeti' otvorena izložba posvećena velikom sarajevskom i bh. graditelju Milošu Miladinoviću

NUBBiH promovisao tri nacionalne bosanskohercegovačke bibliografije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu