Servisne informacije     | 16.01.2019. 15:41 |

Operativni štab Vlade KS ukinuo epizodu 'Upozorenje', na snazi 'Pripravnost'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo ukinuo je epizodu "Upozorenje" iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, dok na snazi ostaje epizoda "Pripravnost", zbog pada koncentracija čvrstih čestica u zraku PM10. 

Kako navode iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera, mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području KS-a bilježe prosječne dnevne koncentracije PM10 ispod vrijednosti predviđenih za proglašenje druge epizode ‘Upozorenje’ (150 µg/m3).

- Do kraja ovog dana usljed temperaturne inverzije u sarajevskoj kotlini može se očekivati povećanje koncentracija zagađujućih materija, ali već od sutra u poslijepodnevnim satima očekuje se jak vjetar koji će usloviti ponovni pad koncentracije zagađujućih materija u zraku, zbog čega je i data preporuka da se ukine epizoda ‘Upozorenje’ - navode iz Stručnog tijela.

S obzirom da se do kraja dana očekuje rast koncentracija zagađujućih materija, stanovnicima se preporučuje dau tom periodu smanje kretanje. Ostale preporuke za stanovništvo se nalaze na stranici Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: http://www.zzjzks.ba/.

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici http://kvalitetzraka.ba/.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, saopćeno je iz Press službe KS-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'