Kultura     | 16.01.2019. 13:42 |

Općina Centar u prošloj godini izdvojila više od pola miliona KM za kulturu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Sarajevska Općina Centar u prošloj je godini izdvojila  više od pola miliona konvertibilnih maraka za razvoj i promoviranje aktivnosti u oblasti kulture, a posebno za veće i sadržajnije učešće mladih u kulturnim zbivanjima.

Sredstva su raspoređena za različite svrhe, od podrške radu institucijama kulture i pojedinim značajnim kulturnim manifestacijama, do finansiranja konkretnih projekata prvenstveno namijenjenih mladima sa područja središnje sarajevske općine.

Tako je u prošloj godini Javna ustanova Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, dobila 262.000 KM za rad i realizaciju brojnih projekata koji doprinose razvoju kulture na području ove lokalne zajednice i šire.

Najveći broj projekata namijenjen je mladima koji su dobili priliku besplatno pohađati brojne sekcije i škole gdje se upoznaju o osnovama slikarstva, književnog stvaralaštva, pjevanja, plesa, sviranja klavira, gitare i teatarske umjetnosti s ciljem podsticanja i razvijanja talenata.

Tu su i besplatne teatarske predstave za učenike osnovnih škola na sceni Centra kulture i mladih u Jelićevoj 1., kao i obnovljenim prostorijama FIS-a gdje je otvoreno sjedište ove javne ustanove, a svake, pa i ove godine se izdvaja i dodatnih osam hiljada KM za kupovinu karata osnovcima za predstave u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Općina je izdvojila značajna finansijska sredstva za podršku ustanovama kulture, te manifestacijama i festivalima koji afirmišu Sarajevo i BiH.

Sarajevo Film Festival, najveći filmski festival u jugoistočnoj Evropi koji se održava od 1994. i svake godine privlači oko 100.000 posjetilaca, bio je iz prošlogodišnjeg općinskog budžeta podržan sa 40 hiljada KM.

Kad je riječ o ustanovama kulture i nauke, Kinoteci Bosne i Hercegovine za pomoć u radu i provođenje planiranih aktivnosti izdvojeno je 15.000, dok je 30.000 KM izdvojeno Zemaljskom muzeju BiH. Bosanskom kulturnom centru dodijeljeno je 15.000 KM za rekonstrukciju ulaznog atrija i realizaciju projekata. Muzej "Alija Izetbegović", Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH te Javna ustanova Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH dobili su po 5.000 KM.

Dodijeljeno je i 20 hiljada KM Kamernom teatru 55 za realizaciju 3. međunarodnog teatarskog festivala "Dani Jurislava Korenića" te za nabavku opreme. Akademiji scenskih umjetnosti dodijeljen je grant u iznosu od 10.000 KM za nabavku kompjuterske opreme namijenjene za montažu i obradu slike i tona.

Izložbu "Jedne noći u decembru" posvećenu 70. godišnjici od rođenja velikog sarajevskog i bh. umjetnika i kantautora Kemala Montena ova lokalna zajednica podržala je sa 10.000 KM, a izdvojeno je i 9.000 KM Udruženju likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH.

Za podršku projektima iz oblasti kulture od značaja za općinu Centar koji se realiziraju u KJP Centar Skenderija u budžetu je obezbijeđeno 30 hiljada KM.

Izdavanje knjiga u cilju afirmiranja novih književnih ostvarenja Općina je podržala sa 32.000 KM, a  izradu monografije općine Centar sa 24 hiljade KM.

Sufinansirani su i troškovi organizacije javnog dočeka Nove godine sa 10.000 KM, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Magoda, Vlaisavljević i Duraković razgovarali o finansiranju institucija kulture

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu