Sport     | 16.01.2019. 13:41 |

Općina Centar Sarajevo aktivno učestvuje u organizaciji EYOF-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Intenzivirani su radovi na uređenju Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu na kojem je planirano svečano otvaranje Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) koji će se ove godine održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

- S obzirom na to da je vlasnik Olimpijskog stadiona, Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, kao odgovorna lokalna zajednica, uzela je aktivno učešće u organizaciji tog velikog sportskog događaja koji će BiH i njene prirodne ljepote promovisati u svijetu - saopćeno je iz te općine. 

S tim u vezi, u prostorijama Općine Centar načelnik Ajnadžić održao je sastanak sa predstavnicima Centra za sport i rekreaciju, javnom ustanovom čiji je osnivač Općina Centar a koja upravlja stadionom, te predstavnicima Fudbalskog kluba Sarajevo. 

Vršilac dužnosti direktorice Centra za sport i rekreaciju Sabina Špago upoznala je Ajnadžića o aktivnostima u vezi s pripremama za održavanje manifestacije koja će okupiti više od 1.500 učesnika iz oko 50 evropskih država koji će se natjecati u zimskim sportovima na nekoliko borilišta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Iz Općine Centar podsjećaju da su održane akcije čišćenja i uređenja stadiona, a sve u cilju stvaranja što boljih uslova za održavanje svečane ceremonije na kojoj će prisustvovati desetine hiljada posjetilaca.

Općina Centar je u prošloj godini uložila značajna sredstva za modernizaciju stadiona. U okviru tog projekta završeno je uspostavljanje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, kao i pojačanje reflektorske rasvjete.

Pored toga, završena je dogradnja klupe za stručne timove i rezervne igrače, te prostor za zagrijavanje igrača. Postavljen je novi rezultatski semafor, a provodi se i procedura za ugradnju novih stolica u VIP loži i rekonstrukciju nadstrešnice. U okviru uređenja stadiona izvršeno je i testiranje obnovljenog plamenika u kojem će ponovo gorjeti Olimpijski plamen nakon 35 godina.

- Paljenje Olimpijskog plamena zasigurno će evocirati uspomene na Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. godine - ističe se u saopćenju.

Započelo je i farbanje novinarskih kabina, rukohvata, zaštitnih ograda i stepeništa, a u skorijem periodu planirano je oslikavanje murala, te sanacija službenog ulaza.

S obzirom na značaj manifestacije u akciju uređenja Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu uključio se i Fudbalski klub Sarajevo.

Ajnadžić je i ovom prilikom ponovio kako Općina Centar svim svojim kapacitetima podržava održavanje najvećeg sportskog događaja u Sarajevu nakon Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine.

– Ozbiljno smo shvatili našu misiju uređenja stadiona pred ovaj jako važan sportski događaj za grad, našu lokalnu zajednicu i Bosnu i Hercegovinu - naglasio je Ajnadžić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Devet bh. sportista na EYOF-u u Mariboru

Otvoren EYOF 2022., BiH predstavlja sedam takmičara

Skaka: EYOF je bio veliki uspjeh, ali najbolje tek dolazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo