Svijet     | 16.01.2019. 10:48 |

U Turskoj hapšenja osumnjičenih za povezanost sa Gulenom

FENA Internet

ISTANBUL, 16. januara (FENA)  - Turski tužitelji u srijedu su izdali potjernice za 42 osobe zbog sumnje da su povezane s organizacijom Fetullah (FETO), koju Ankara smatra terorističkom.

Ured glavnog javnog tužitelja u Istanbulu izdao je potjernicu za 33 osumnjičenika u sklopu tekuće istrage o infiltraciji grupe u tursku vojsku, izjavio je policijski izvor koji je zatražio da ne bude imenovan zbog ograničenja govora medijima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osumnjičeni, među kojima su vojnici na dužnosti i javni službenici, uključujući policajce i učitelje, optuženi su da su "imami" terorističke  grupe.

Među njima je 12 vojnika, jedan bankar, tri policajca, tri nastavnika i drugi dužnosnici.

Policija je istovremeno izvršila racije u 20 pokrajina.

Ured glavnog državnog tužitelja u Ankari izdao je naloge za hapšenje devetorice osumnjičenika, a uhapšena su četiri osumnjičenika u simultanim operacijama u Ankari i Istanbulu.

Ured glavnog državnog tužitelja u Konyi izdao je u utorak naloge za hapšenje 50 osumnjičenika, uključujući vojnike. U srijedu je uhapšeno njih  40, dok  je policija u potrazi za preostalih 10 osumnjičenika, dodao  je isti izvor.

Ankara je optužila FETO i vođu te organizacije  iz SAD-a Fetullaha Gulena da su organizirali propali državni udar 15. jula 2016. godine, u kojem je 251 osoba poginula  i gotovo 2.200 ozlijeđeno.

Zvanična Ankara također optužuje FETO da stoji iza dugotrajne kampanje za zbacivanje aktuelne vlasti putem infiltracije u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe, navodi AA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana