Kultura     | 16.01.2019. 14:13 |

Profesor Dragan Primorac održao predavanje na Sveučilištu u Mostaru

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 16. siječnja (FENA) - Profesor dr. Dragan Primorac posjetio je u srijedu Sveučilište u Mostaru te na Filozofskom fakulteta održao predavanje o temi "Sveučilište u 22. stoljeću".

Primorac je u izjavi za novinare kazao kako mostarsko sveučilište doživljava duboko emotivno, kao i ljude, te da današnjim predavanjem upravo želi približiti sve ono kako bi sveučilište trebalo izgledati kako bi bili konkurentni.

Govoreći kako ne postoje brojčano mali narodi kada su u pitanju znanost, tehnologija i inovacije, ocijenio je kako Hrvati nemaju razloga hodati pognute kralježnice ako imaju znanje, moral i ako znaju kuda idu.

- Hrvatska kao mala država može opstati samo ako ima velike ljude, moralno, intelektualno i u svakom drugom pogledu, a dio te Hrvatske zbog Hrvata koji žive izvan granica RH, tu prvenstveno mislim na Mostar, je naša obveza da na tom tragu živi Sveučilište u Mostaru i svi ostali - poručio je Primorac.

Rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić naglasio je kako je dr. Primorac jako poznat sveučilišnoj bh. javnosti te da je kao znanstvenik dao veliki doprinos ne samo hrvatskoj, nego i svjetskoj znanosti.

- Željeli smo čuti prof. Primorca kako promišlja o obrazovanju, o društvu u budućnosti kako bi nam to njegovo promišljanje na neki način bilo poticaj da se mijenjamo, da budemo bolji, a upravo taj futur je još jedan razlog što je on danas ovdje, dakle ne samo da mu se zahvalimo za ono što je učinio, nego da mu kažemo 'hvala' i za sve ono što će za nas učiniti - kazao je Tomić.

Profesor Primorac danas će i na Pravnom fakultetu održati predavanje "Forenzična DNA analiza - prošlost, sadašnjost i budućnost", dok će sutra u Amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru predavati o temi "Personalizirana (precizna) medicina: put u medicinu 22. stoljeća".

Inače, prof. dr. Dragan Primorac hrvatski je liječnik, pedijatar, genetičar i forenzičar. Profesor je na američkim sveučilištima Penn State University i University of New Haven te medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Osijeku i Sveučilišta u Rijeci. Predsjednik je Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina i suosnivač je Odjela za forenzičke znanosti Sveučilišta u Splitu.

Odlukom Senata Sveučilišta Penn State postao je prvi nositelj titule "Global Penn State Ambassador" u povijesti tog Sveučilišta. Suosnivač je Medicinskog fakulteta Medical School Regiomed u Bavarskoj gdje obnaša dužnost prodekana za međunarodnu suradnju.

Trenutno obnaša dužnost predsjedatelja Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti i predsjednika jednog od najuglednijih međunarodnih znanstvenih društava iz područja forenzičke i kliničke genetike "International Society of Applied Biological Science" u čijem radu sudjeluje i četvoro dobitnika Nobelove nagrade.


2016. godine imenovan je profesorom na Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics u Kini. Predsjednik je Hrvatskog društva za humanu genetiku i Hrvatskog klastera konkurentnosti za personaliziranu medicinu.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'