Regija     | 15.01.2019. 18:08 |

Pahor u Bukureštu o budućnosti zapadnog Balkana

FENA Agencije

LJUBLJANA, 15. siječnja (FENA) – Slovenski predsjednik Borut Pahor u utorak je u Bukureštu, prilikom svog službenog posjeta Rumunjuskoj kao predsjedateljici EU-a, s predsjednikom Klausom Iohannisom govorio o prioritetima romunjskog predsjedanja i budućnosti EU-a, a pohvalio je što će se među prioritetima naći i europska perspektiva zapadnog Balkana, objavio je ured slovenskog predsjednika.

 Slovenija podržava rumunjsko predsjedanje i njeno djelovanje na jačanju perspektive širenja na države zapadnog Balkana te najavu intenzivnog nastavka rada na važnim otvorenim pitanjima, kao što su pregovori o Brexitu i o financijskom okviru EU-a, istaknuo je slovenski predsjednik.

Pahor i Johannis posvetili su dosta pozornosti budućnosti EU-a i Balkana, istaknuvši da je jaka i integriranja EU važna za sigurnost i blagostanje ljudi i stabilnost u međunarodnoj zajednici, prenosi Hina.

Pahor je u Bukureštu najavio i sastanak na vrhu slovensko-hrvatske regionalne inicijative Brdo-Brijuni, koji će se održati u Tirani početkom svibnja ove godine. Kako je rekao, o pripremama za taj summit razgovarat će krajem siječnja u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, prilikom svog službenog posjeta Srbiji.

Johannis i Pahor razgovarali su i o gospodarskoj i političkoj bilateralnoj i europskoj suradnji, pri čemu je Pahor istaknuo suradnju Bukurešta i Ljubljane prilikom velike migrantske krize u jesen 2015. i proljeće 2016. godine.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Gitman: Rusija sve više zasijava političke podjele na Zapadnom Balkanu

Metsola: Ne možemo biti jača, stabilnija i prosperitetnija unija bez Zapadnog Balkana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'