Bosna i Hercegovina     | 15.01.2019. 15:43 |

Vlada HNŽ-a: Proračun planiran realno, sve obveze se uredno servisiraju

FENA Saopćenje

MOSTAR, 15. siječnja (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je u utorak, na prijedlog Ministarstva financija, razmotrila Izvješće o izvršenju županijskog Proračuna za razdoblje od 1.1. do 30.9.2018. godine. Tijekom rasprave naglašeno je kako Izvješće potvrđuje da je Proračun planiran realno te kako se sve predviđene obveze uredno i na vrijeme servisiraju.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, nastavljajući aktivnosti u svezi s gospodarskim razvitkom Županije, Vlada je usvojila niz odluka kojima se dodjeljuju koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije za elektroenergetske objekte solarnih fotonaponskih elektrana u Gradu Mostaru, te općinama Stolac i Prozor-Rama, priopćila je županijska vlada.

Vlada je razmotrila Informaciju o presudi Vrhovnog suda FBiH vezano za zgradu Vlade odnosno bivši Đački dom u Mostaru. Istaknuto je kako će, prema do sada presuđenom i onome što se očekuje, Vlada Gradu Mostaru morati platiti iznos od skoro 5 milijuna maraka.

Tijekom rasprave istaknuto je kako je aktualna Vlada naslijedila dug od 36 milijuna maraka za izvršna sudska rješenja. Aktivnim pristupom i uspješnom provedbom postupka izvansudskih nagodbi suočila se s tim problemom, za što je do sada izdvojila oko 12 milijuna maraka.

  Nova presuda i presuđeni iznos, uz postojeća izvršna sudska rješenja, može dovesti u pitanje dugo izgrađivanu županijsku financijsku stabilnost. Stoga je Vlada imenovala tim koji će s predstavnicima Grada Mostara žurno obaviti razgovore kako bi se pokušala naći obostrano prihvatljiva rješenja. Zaključeno je, također, kako će Vlada na presudu podnijeti apelaciju Ustavnom sudu.

Razmotreno je i Izvješće Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o berbi grožđa na području HNŽ-a u 2018. godini. Istaknuto je kako je urod bio iznadprosječno visok, a u odnosu na 2017. uvećan je za 35 posto. Procjenjuje se kako je proizvedeno ukupno oko 22.850 t vinskog grožđa, od kojega je dobiveno oko 137.100 hl vina, stoji u priopćenju. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo