Svijet     | 15.01.2019. 15:32 |

Kabul - U napadu talibanskg bombaša samoubice ubijene četiri i ranjeno 113 osoba

FENA Internet

KABUL, 15. januara (FENA) - Talibanski bombaš samoubica u ponedjeljak je navečer u afganistanskoj prijestonici ubio  najmanje četiri osobe i ranio ih više od stotinu kada je aktivirao eksploziv nakrcan u njegovom vozilu, saoćili su zvaničnici u utorak.

To je posljednji u nizu gotovo svakodnevnih napada talibana, koji sada drže pod kontrolom velike površine zemlje i redovno napadaju afganistanske snage sigurnosti. Nasilje je izbilo uprkos intenziviranim naporima Sjedinjenih Država da pronađu diplomatsko rješenje 17-godišnjeg rata u toj zemlji.

Portparol ministarstva zdravstva Wahidullah Mayar izjavio je da je ranjeno čak 113 ljudi koji su prebačeni u razne bolnice u Kabulu nakon sinoćnje eksplozije u kvartu Zelena zona, koji je sjedište za nekoliko međunarodnih organizacija i hotela.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je bombaški napad, u kome je prema njegovim navodima jedan njemački policajac također lakše ranjen.

Taj kvart bio je česta meta napada u prošlosti. Brojni stranci tu žive i kvart je pod stražom afganistanskih snaga sigurnosti i privatnih zaštitarskih firmi. Snage sigurnosti blokirale su ceste prema kvartu u ponedjeljak navečer i u utorak ujutru.

Talibanski portparol Zabihullah Mujahid preuzeo je odgovornost za napad u saopćenju poslanom medijima, u kome se navodi da su u njemu učestvovala petorica napadača, među kojima je i bombaš samoubica.  Četvorica ostalih učestvovali su u sukobu s afganistanskim snagama sigurnosti, navodi on, ne pojašnjavajući šta se desilo s njima.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Najib Danish izjavio je da su trojica pripadnika vojnog osoblja i jedan civil ubijeni, dok je 12 žena i 23 djece među ranjenima.

Patrick Andrew, zvaničnik NATO-a u Afganistanu, izjavio je da alijansa osuđuje "gnusni napad na nevine ljude"  u blizini kabulske Zelene zone.

- Talibani moraju prestati s korištenjem nasilja nad vlastitim narodom i trebaju se vratiti za pregovarački stol - kazao je.

Talibani su do sada odbijali direktne razgovore s Kabulom uprkos pritisku Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa čak i Pakistana, gdje prema navodima Washingtona talibansko rukovodstvo  ima svoj štab, prenosi Associated Press. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Gazu porastao na 33.899

Izraelski tenkovi prodrli u sjever Pojasa Gaze, ubili 11 Palestinaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana