Bosna i Hercegovina     | 15.01.2019. 13:27 |

Sa sjednice Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Vijeće ministara BiH usvojilo je danas na sjednici pojedinačne informacije o tri sastanka između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koja su održana u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Bosne i Hercegovine.

Usvojene su i Preporuke Evropske unije s tih sastanaka i Operativni zaključci s listom propratnih aktivnosti te doneseno više zaključaka za njihovo ispunjavanje i ostvarivanje daljnjeg progresa u oblastima o kojima se razgovaralo na ovim sastancima.

Riječ je o informacijama Direkcije za evropske integracije  o održanom trećem sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje, o održanom trećem sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku te o održanom trećem sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju, uključujući zaštitu zdravlja i potrošača.

OSIGURATI JEDNAKOST U PRAVU PRISTUPA OBRAZOVANJU ROMSKOJ DJECI
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će Informaciju o provođenju Okvirnog akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma/Romkinja u Bosni i Hercegovini (2018 - 2022) dostaviti nadležnim entitetskim, odnosno kantonalnim ministarstvima i drugim nadležnim tijelima, nakon što je danas  usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH.

Na taj način se nastavljaju započete aktivnosti radi osiguranja pune jednakosti u pravu pristupa obrazovanju romskoj djeci u Bosni i Hercegovini.

NASTAVLJA SE JAČANJE SAVJETODAVNE SLUŽBE U POLJOPRIVREDNOM SEKTORU
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će, u saradnji sa nadležnim organima entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, nastaviti aktivnosti za unapređenje kvaliteta i povećanje efikasnosti i poboljšanja operabilnosti poljoprivrednih savjetodavnih službi u BiH.

Vijeće ministara BiH prethodno je usvojilo  Informaciju o statusu savjetodavnih službi u Bosni i Hercegovini  u kojoj se, između ostalog, navodi  da su evidentne promjene u unapređenju savjetodavstva, ali je potrebno sačekati da određene mjere zažive u praksi i pokažu svoje efekte.

U narednom periodu dio aktivnosti će biti usmjeren na savjete o ekonomskom razvoju za sve podsektore koji su aktivni u poljoprivredi i ruralnom razvoju, s fokusom na postepeno ispunjavanje standarda EU-a te međunarodnih i drugih standarda kvaliteta, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu