Svijet     | 15.01.2019. 11:27 |

Južna Koreja ukinula odrednicu "neprijateljska" za Sjevernu Koreju

FENA Internet

SEUL, 15. januara (FENA) - Južnokorejska vojska ukinula je odrednicu "neprijateljska" prema Sjeveru u svojoj posljednjoj vojnoj bijeloj knjizi i u jeku rastućeg mirovnog raspoloženja na Korejskom poluotoku.

Odrednica za sjevernokorejsku vladu i vojsku kao neprijateljsku ukinuta je iz vojne bijele knjige za 2018. godine, objavilo je ministarstvo odbrane u Seulu.

Umjesto Sjeverne Koreje, Bijela knjiga, koja se objavljuje u dvogodišnjem periodu od 1967., navodi da južnokorejska vojska smatra snage koje prijete i ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integriret, narod i sredstva zemlje neprijateljima. 

U dokumentu se ističe da su, iako su Južna i Sjeverna Koreja u prošlosti imali česte konfrontacije i pomirenja, dvije Koreje održale tri samita 2018. godine, dok je prvi samit Sjevera i SAD-a također održan prošle godine. 

Bijela knjiga također navodi da su samiti stvorili novo sigurnosno okruženje u cilju denuklearizacije Korejskog poluotoka i izgradnje mira.

Južnokorejaski predsjednik Moon Jae-in i vrhovni vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un sastali su se tri puta u prošloj godini, usaglašavajući se oko načina ublažavanja vojnih napetosti i sprečavanja dodatnih sukoba, prenosi Xinhua.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Južna Koreja najavila pravne akcije protiv ljekara stažista koji protestuju protiv vladinih planova

Južna Koreja i Saudijska Arabija potpisale sporazum o širenju saradnje na vojnom polju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo