Svijet     | 15.01.2019. 11:11 |

Trump odbio Grahamovu sugestiju da privremeno pokrene rad vlade

FENA Internet

WASHINGTON, 15. januara (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump odbacio je poziv jednog od svojih najbližih saveznika da ponovo pokrene rad vlade na privremeni period, nastavljajući da insistira na finansiranju izgradnje zida duž američko-meksičke granice.

- Odbacio sam je - izjavio je Trump, odgovarajući da prokomentira sugestiju senatora Lindsey Grahama da nakon 24-og dana privremenog prekida rada savezne vlade ponovo pokrene rad saveznih organa vlasti.

- To me ne interesira. Želim da se taj spor riješi. Ne želim da odgađam to. Samo želim da se to razriješi - izjavio je Trump novinarima prije odlaska u saveznu državu Lujzijanu, prenosi Anadaolu Agency.

Predsjednik sarađuje s republikanskim čelnicima u Senatu na sprečavanju usvajanja zakona u Kongresu koji ne uključuje 5,7 milijardi dolara koje je on tražio za izgradnju zid na granici s Meksikom, ali je nejasno koliko dugo lider senatske većine Mitch McConnell može nastaviti s podrškom Trumpovoj inicijativi.

Trumpovi komentari o odbijanju da deblokira rad vlade došli su u vrijeme dok stopa odobravanja njegovog rada u javnosti iznosi oko 40 posto.

Anketa Washington Posta - ABC Newsa objavljena u nedjelju pokazuje  da većina Amerikanac krivi Trumpa i Republikance za trenutnu blokadu rada savezne vlade dok samo 29 posto okrivljuje Demokrate za blokadu.

Graham je izjavio u nedjelju da je zatražio od Trumpa da ponovo pokrene rad vlade na tri sedmice ukoliko Demokrati pokažu spremnost da pregovaraju o zidu.

- Ako ne možemo to okončati za tri sedmice, moramo vidjeti može li on to učiniti svojim predsjedničkim ovlastima. To je moja preporuka - kazao je Graham. 

Nakon što je u više navrata tvrdio kako ima zakonske ovlasti da to učini, Trump je izjavio u ponedjeljak da nije zainteresiran za korištenje predsjedničkih ovlasti u izgradnji zida.

Demokrati su zaprijetili pokretanjem zakonske akcije ukoliko predsjednik pokuša da zaobiđe Kongres kako bi se finansirala izgradnja zida na granici s Meksikom koju je on obećao.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'