Stranačke aktivnosti     | 15.01.2019. 09:41 |

Saopćenje za javnost DF-a

FENA Saopćenje

Reakcija Zlatana Begića, zastupnika Demokrastke fronte u ZD Parlamentarne skupštine BiH

Begić: Cvijanović se poziva na neustavne i neobavezujuće dokumente, ignorisanje odluka o NATO-u je prijetnja stabilnosti 

Da bi SNSD uopšte bio validan za razgovore o novom sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine trebao bi svoje političko djelovanje uskladiti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, te važećim zakonima kao što je to recimo Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine. U članu 84. tog Zakona eksplicitno piše: „Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“.  Dakle, ovdje se uopšte ne radi o bilo kakvom političkom ucjenjivanju od strane gospodina Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, već se radi o pozivu SNSD-u da poštuje Ustav države Bosne i Hercegovine i važeće zakone, istakao je profesor Begić poslanik Parlamentarne skupštini BiH (DF – GS, Željko Komšić: BiH pobjeđuje!). Političke ucjene praćene kršenjem ustavnih i zakonskih normi, nažalost, postale su konstanta u političkom djelovanju SNSD-a i SNSD-ovih anti-nato partnera – HDZ-a i gospodina Dragana Čovića.

 „Kako bi bilo ko, ko je posvećen principu vladavine prava, mogao dati podršku mandataru za Vijeće ministara, koji dolazi iz političke opcije koja je navikla djelovati mimo i protiv Ustava BiH, odnosno ne poštujući ustavne i zakonske norme i ustavne nadležnosti državnih organa? To je važno pitanje na kojem ćemo, kao legalistička stranka, insistirati do kraja. Bilo bi dobro da se gospođa Željka Cvijanović, kao visoki entiteski funkcioner, konačno upozna sa odredbama Ustava i zakona države unutar koje vrši najviše funkcije već duži niz godina, posebno sa odredbama člana III/5 Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa nadležnostima državnog nivoa vlasti“, kazao je profesor Begić.

 Isto tako, dodaje profesor Begić, kada gospođa Željka Cvijanović govori o rezoluciji bh. entiteta Republika Srpska o vojnoj neutralnosti, onda bi njoj, a i svim njenim sudružnicima trebalo biti jasno da se radi o neustavnom aktu po njegovoj sadržini te koji je, jasno je i pravnim početnicima, svojom formom zapravo pravno neobavezujući, pa se kao takav ne može smatrati aktom kojim bi se derogirale ili zaobilazile navedene odredbe Ustava BiH, te člana 84. Zakona o odbrani BiH. Insistiranje na suprotnom pristupu, pored toga što predstavlja nastavak jeftine turbo-nacionalističke politike, istovremeno je pravno neprihvatljiv - time i politički neodgovoran akt  prema svim građanima BiH, te je prijetnja stabilnosti i miru u BiH i regionu.

 „Kada bi se neobavezujući akti mogli osporavati pred Ustavnim sudom BiH, to bismo rado učinili, čime bismo otvorili novo poglavlje rada Ustavnog suda BiH, gdje postoji nasušna potreba da se neustavni akti iz bh. entiteta Republika Srpska i tamošnjeg entitetskog Ustavnog suda, stave što prije van snage. Istovjetno, jako interesantno pitanje odnosiće se i na  razmatranje Godišnjeg nacionalnog programa iz NATO-ovog programa MAP, gdje smo jako zainteresirani da vidimo kako će glasati aktualni ministri na današnjoj sjednici Vijeća ministara – da li u skladu sa državnim Ustavom i važećim Zakonom o odbrani BiH, ili u skladu sa neobavezujućim aktom iz jednog od bh. entiteta. Da podsjetimo gospođu Željku Cvijanović da je neustavan i nezakonit rad ministara u Vijeću ministara kažnjivo djelo za koje se može i treba odgovarati pred nadležnim pravosudnim organima, na čemu ćemo svakako insistirati.“, zaključio je profesor Begić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

DF

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'