Kultura     | 15.01.2019. 08:34 |

Dodjela godišnje nagrade za najbolje snimateljske radove u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Asocijacija snimatelja u Bosni i Hercegovini (ASBH) organizirat će u subotu, 19. januara u sarajevskom kinu Meeting Point svečanost dodjele godišnje nagrade za najbolje snimateljske radove u periodu 2017.- 2018. godina.

Riječ je o prvoj takvoj dodjeli nagrada u šest kategorija - igrani film, filmska/TV serija, dokumentarni film, kratki igrani film, muzički video i reklamni spot, a bit će uručena i specijalna nagrada za saradnju sa sektorom kamere.

Asocijacija snimatelja u BiH je udruženje profesionalnih filmskih i televizijskih radnika koji pripadaju sektoru kamere. Osnovana je 17. jula 2010. i djeluje na teritoriji cijele BiH. Ciljevi su joj razvijanje saradnje unutar struke, poboljšanje uvjeta i kvaliteta rada, očuvanje filmskih zanimanja i promoviranje filmske umjetnosti. Danas broji 27 članova - direktori fotografije, snimatelji, gaferi i majstori scenske tehnike.

Članica je Međunarodne federacije snimatelja IMAGO od 2013. godine.

U sklopu Balkanske konferencije snimatelja i BalKam-a sarađuje sa regionalnim asocijacijama - SAS (Srbija), ZFS (Slovenija), MSC (Makedonia) i HFS (Hrvatska), kao i sa bh. udruženjima i institucijama - Udruženje filmskih radnika BiH, Udruženje redateljica i reditelja BiH, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Akademija umjetnosti Banja Luka i Sarajevo Film Academy.

U novembru 2017. u Helsinkiju, Finska, prvi put je održana dodjela IMAGO Awards. Veliki uspjeh ASBH je bio dokumentarni film "Saraj'vo" Mustafe Mustafića, Almira Đikolija i Farisa Dobrače, koji je ušao u užu konkurenciju za najbolje snimljeni dokumentarni film.

Sljedeća dodjela IMAGO Awards bit će u Beogradu, u martu 2019. Kandidati ASBH su Erol Zubčević (igrani film "Never leave me"), Saša Petković i Dragan Radetić (serija "Meso"), Amel Đikoli (dokumentarni film "Scream for me Sarajevo") i Dino Osmanović (studentski film "Kreatura").

Pored navedenih snimateljskih radova, ovogodišnju nagrade ASBH su dobili i članovi: Eldar Emrić (kratki igrani film "Dah"), Admir Švrakić (muzički video "Helem Nejse - Bosnia"), Faris Dobrača (reklamni spot BH Telecom - Moja TV) i Safet Kutlovac (saradnja sa sektorom kamere), saopćeno je iz Asocijacije snimatelja u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U sarajevskom naselju Šip dodijeljeni ključevi 30 stanova za boračku i populaciju mladih

Dodjela plastenika sa sustavom za navodnjavanje i dodatnom opremom u općini Prozor/Rama

Prosvjetinu stipendiju 'Vladimir Ćorović' dobilo 150 učenika i studenata

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'