Svijet     | 14.01.2019. 22:22 |

Erdogan telefonski razgovorao s Trumpom o Kurdima u Siriji

FENA Internet

ANKARA, 14. januara (FENA) - Predsjednik Turske Recep Tayyip je predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trumpu kazao da Turska nema problema s Kurdima već da je cilj borba protiv terorističkih grupa koje prijete turskoj nacionalnoj sigurnosti.

Predsjednik Turske Erdogan i američki predsjednik Trump razgovarali su telefonom, prenosi Anadolu Agencija (AA).

Izvori iz Kabineta turskog predsjednika su naveli da je Erdogan tom prilikom izrazio zadovoljstvo odlukom SAD-a o povlačenju iz Sirije, dodajući da je Turska spremna Washingtonu pružiti svaki vid podrške u vezi s tim pitanjem.

Dvojica lidera su poručila da je važno da bude provedena mapa puta za sirijski Munbič kako bi se izbjegla kriza autoriteta u regionu, dodajući kako ne treba dati priliku nekim faktorima koji žele spriječiti provedbu odluke o povlačenju iz Sirije.

Tokom razgovora Erdogan-Trump razmatrano je i pitanje formiranja sigurne zone očišćene od terorističkih elemenata na sjeveru Sirije, uvažavajući teritorijalni integritet te zemlje.

Erdogan je Trumpu kazao i da Turska nema problema s Kurdima te da je njen cilj borba protiv terorističkih grupa, ISIS-a, PKK-a i produženih ruku PKK-a u Siriji, koje prijete nacionalnoj sigurnosti njegove zemlje.

Dvojica predsjednika su se usaglasili da je potrebno ekonomske odnose dviju zemalja podići na još viši nivo.

Prethodno je američki predsjednik Donald Trump upozorio Tursku na razorne ekonomske posljedice ukoliko napadne kurdske snage nakon američkog povlačenja iz Sirije, istovremeno upozoravajući Kurde da ne "provociraju" Ankaru. 

- Razorit ćemo Tursku ekonomski ako napadne Kurde - piše Trump u tweetu, insistirajući na stvaranju "sigurne zone" od 20 kilometara. 

- Isto tako, ne želimo da Kurdi isprovociraju Tursku - dodaje američki čelnik.

Trumpov šef diplomatije Mike Pompeo na regionalnoj je turneji po Bliskom istoku u cilju uvjeravanja saveznika u američku predanost regiji, u jeku pojačanih napetosti između SAD i Turske oko sudbine američkih kurdskih saveznika u borbi protiv džihadista Islamske države.

Pompeo također nastoji da pruži uvjeravanja Kurdima, koji strahuju da će odlazak američkih vojnika omogućiti Turskoj da ih napadne.   

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo