Svijet     | 14.01.2019. 18:03 |

Grčka - Glasanje o povjerenju vladi u srijedu

FENA Internet

ATINA, 14. januara (FENA) - Grčki parlament zakazao je za kasno u srijedu glasanje o povjerenju grčkoj vladi poslije izlaska jedne od stranaka iz vladajuće koalicije Aleksisa Ciprasa zbog neslaganja sa sporazumom o rješenju dugogodišnjeg spora s Makedonijom.

Koalicija koja je vladala Grčkom posljednje četiri godine raspala se u nedjelju kada je ministar odbrane Panos Kamenos, vođa nacionalističke partije Nezavisnih Grka (ANEL), napustio vladu zbog protivljenja sporazumu s Makedonijom.

S izlaskom te partije vladi je potrebno šest poslanika iz opozicionih ili nezavisnih stranaka da bi joj se izglasalo povjerenje i izbjegli prijevremeni izbori. Do danas je troje otvoreno izjavilo da će podržati vladu.

Rasprava o povjerenju vladi treba da počne obraćanjem Ciprasa koji je obećao da će završiti svoj mandat i sazvati redovne izbore u oktobru, javlja Radio Slobodna Evropa

Grčki poslanici još nisu glasali o sporazumu s Makedonijom potpisanim u junu, prema kome je dogovoreno da se zemlja preimenuje u Republika Sjeverna Makedonija i da Grčka prestane da blokira njeno članstvo u NATO i EU. Makedonska skupština je sporazum ratifikovala u petak.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana