Bosna i Hercegovina     | 14.01.2019. 15:09 |

Omerdić: Učinit ćemo sve da postignemo dogovor sa sindikatima obrazovanja

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 14. januara (FENA) - Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona (USK) Damir Omerdić kazao je kako će Kantonalna vlada pokušati što prije postići dogovor sa sindikatima predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, kako ne bi došlo do najavljenog generalnog štrajka.

-Vlada je u obavezi da ispoštuje Kolektivni ugovor i u tom smjeru idemo. Prioritetni zahtjev sindikata je povećanje osnovice plate na 302 KM, odnosno izjednačavanje s ostalim budžetskim korisnicima. Također, pregovarat ćemo i o minulom radu, odnosno tu će resorno ministarstvo insistirati na tome da šesti i sedmi stepen obrazovanja ne mogu biti izjednačeni - rekao je Omerdić.

Dodao je i kako je izjednačavanjem šestog i sedmog stepena obrazovanja u bolji položaj stavljeno oko 650 ljudi, ali i da je svim ovim zahtjevima prošlogodišnji budžet bio opterećen za dodatnih pet miliona KM.

-Kada su u pitanju pedagoški standardi i svi zahtjevi sindikata obrazovanja, Vlada USK je spremna za pregovore i dogovore, ali u okviru financijskih mogućnosti. U interesu nam je konkretan dogovor, kojim će obje strane biti zadovoljne i zaista se nadam da ćemo u tome uspjeti - istakao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja prethodno su najavili generalni štrajk za 28. januar, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani do tada.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Članovi Vlade KS zadovoljni ukupnim iznosom povećanja plata u KS od oko 100 miliona KM

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta