Bosna i Hercegovina     | 14.01.2019. 15:01 |

Brčić: Kazna i do 20.000 KM za nepodnošenje prijave o imovinskom stanju

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 14. januara (FENA) - Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić kazala je Feni da Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih dužnosnika, koji će biti razmatran sljedeće sedmice na sjednici Skupštine, određuje kaznu do 20.000 KM za one javne dužnosnike koji ne podnesu prijavu o imovinskom stanju.

Dodala je da se ta sankcija osnosi i na izabrane dužnosike koji podnesu nepotpunu prijavu ili u toku godine ne prijave izmjenu imovinskog stanja.

Brčić je naglasila da je tim zakonom propisano da javni dužnosnici za sebe i za članove uže porodice moraju potpisati izjave kojim će evidentirati svu nepokretnu imovinu te pokretnu imovinu u vrijednosti više od 5.000 KM.

- Zakonom se na određeni način 'uozbiljuje' i djeluje preventivno, ali i definiše djelovanje javnih dužnosnika u javnom prostoru - poručila je ministrica Brčić.

Kazala je da će Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, u skladu sa Strategijom za borbu protiv korupcije 2018 - 2019. godine, imati obavezu da podnosi krivične prijave ukoliko uoči određena odstupanja, nerazmjernost prihoda i rashoda, ali i sumnju da određena imovina nije stečena na zakonit način.

Izrazila je žaljenje što i na državnom nivou ne postoji takav zakon, jer bi na taj način svi javni dužnosnici bili u istoj poziciji.

Vlada Kantona Sarajevo je prošle sedmice utvrdila Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo te ga uputila u dalju skupštinsku proceduru.

Donošenje zakona proizlazi i iz preuzetih obaveza BiH, naročito Konvencije UN-a protiv korupcije gdje se državama članicama nameće obaveza da u najvećoj mogućoj mjeri poštuju principe transparentnosti, sprečavaju sukobe interesa u javnom sektoru i nezakonito bogaćenje javnih funkcionera.

Zakon definiše principe i nadležnosti u provođenju Zakona kao i obavezu koju imovinu su imenovane osobe dužne prijaviti prilikom preuzimanja dužnosti, obavezu njenog godišnjeg prijavljivanja, kao i obavezu prijavljivanja poslije završetka dužnosti ili razrješenja. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Brčić: Ponuđeno mi je mjesto premijera KS, ali tu funkciju treba obnašati neko čija je uža struka ekonomija

KS - Novim zakonom o robnim rezervama do veće transparentnosti

Vlada KS utvrdila Nacrt zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana