Sport     | 14.01.2019. 14:12 |

Osim: Sadašnja ekipa nije dorasla da se bori za najviše ciljeve (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 14. januara (FENA) - Fudbalski klub Željezničar danas je počeo prireme za nastavak sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Prednesjednik kluba Nihad Selimović na današnjoj pres-konferenciji predstavio je novog šefa stručnog štaba Amara Osima, koji je zvanično na tu dužnost imenovan zadnjeg dana prošle godine. 

Selimović je govorio i o situaciju u klubu nakon preuzimanja novog rukovodstva, te o planovima za neredni period. On je naglasio da primropredaja u vodstvu kluba još uvijek nije ozvaničena.

- Nadam se da ćemo to uspjeti realizovati u toku ove sedmice. Poznato je da je račun bio blokiran i da su mnoge stvari iz proteklog perioda došle na naplatu. Trenutno su svi računi kluba operativni, a u proteklom periodu smo izvršili i određena plaćanja. Nadam se da će se do kraja mjesec izvršiti sve obaveze kako bi klub mogao normalno raditi. Intenzivno radimo na kompletiranju dokumentacije za nastavak radova na infrastrukturi - kazao je Selimović. 

On je naglasio da će Osim, pored uloge šefa stručnog štaba, obavljati i dužnost sportskog direktora, te da će uprava učiniti sve kako bi ispunila njegove želje za dovođenjem ciljanih pojačanja.  

Na klupu Željezničara Osim se vraća nakon pet godina i svom trećem trenerskom mandatu. Najtrofejniji trener u historiji kluba sa Grbavice u svom obraćanju naglasio je da je procjena kluba da sa sadašnjim igračkim kadrom "nije bio u stanju da iznese borbu za Evropu i zbog toga su napravljeni određeni raskidi ugovora".

- Nije postojao sklad između očekivanja i ulaganja u ekipu, sada ćemo se truditi da imamo funkcionalniju ekipu. Tim će se sigurno pojačati, jer sada generalno imamo 23-24 igrača pod ugovora od čega su tri golmana. Morat ćemo dovesti par igrača kako bismo popravili brojno stanje ali i kvalitet. Nadam se da će se oko 1. februara otvoriti određene opcije kako bismo doveli adekvatna pojačanja. Praksu prelakog otpisivanja igrača treba prekinuti - kazao je Osim.

On je najavio će Jadranko Bogičević ostati u klubu, da će se najvjerovatnije na Grbavicu vratiti Srđan Stanić, te da su ostala pojačanja neophodna, s obzrom na to da sadašanja ekipa "nije dorasla da se bori za najviše ciljeve".

I pored toga on je naglasio da Željezničar ima velike predispozicije i da će se u nastavku prvenstva boriti za "Evropu".  

- Ako ijedan klub ima predispozicije da napravi nešto u Evropi to smo mi jer imamo stvari koje drugi nemaju, pitanje je da li ćemo mi to znati iskoristiti. Naravno to je pokazuje i ova zima, minus 15 bodova, morao sam se stresti. Konkurenti su u u boljoj poziciji, ali mi imamo bolji potencijal. Mislim da ćemo imati neke šanse - naglasio je Osim. 

Osim je s ''Plavima'' potpisao ugovor na tri i pol godine. Trenersku karijeru počeo je u Omladinskoj školi Željezničara, a potom je preuzeo prvu ekipu s kojom je osvajio dvije titule prvaka i dva Kupa Bosne i Hercegovine. Potom odlazi u Japan gdje je predvodio JEF United s kojim je osvajio kup Japana. U sezoni 2009./2010. se vraća na Grbavicu i sljedeće četiri godine predvodi ''Plave'' do osvajanja tri titule i dva kupa BiH. Od decembra 2014. do novembra 2016. godine trenirao je katarski Al Kharitiyat. Ukupno je "Želju" vodio na 292 utakmice, a ostvario je 178 pobjeda, 63 remija i 51 poraz. 

Nakon današnjeg okupljanja, testiranja i ljekarskih  pregleda, ekipa Željezničara će u Sarajevu trenirati narednih nekoliko dana, a zatim 18. januara putuje u Međugorje gdje će se pripremati do 30. januara.

Put u Antaliju na glavni dio priprema zakazan je za 1. februar, a "Plavi" će u Turskoj ostati do 12. februara. Željezničar će u pripremnom periodu odigrati četiri kontrolne utakmice, protiv Igmana iz Konjica (26. januara), Tuzla Cityja (29. januara), te ukrajinskih ekipa Vorskla Poltave (7.februara) i Oleksandriya (11. februara).

Pogledajte http://fena.ba/video/2463

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Eq7kdLcf3QAk50bASN0xArCvApd9KyPC?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sedam golova u derbiju Zrinjskog i Sarajeva, bodovi ostali u Mostaru

Zvijezda 09 nakon preokreta savladala Tuzla City

Željezničar golom Krpića slavio protiv Širokog Brijega

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu