Kultura     | 13.01.2019. 17:15 |

Osam novih Gestalt psihoterapauta u BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 13. januara (FENA) - Bosna i Hercegovina bogatija je za osam novih psihoterapeuta kojima su danas u Sarajevu uručene diplome o uspješno završenoj petogodišnjoj edukaciji za Gestalt psihoterapeuta, što je humanistički pravac nastao pedesetih godina prošlog stoljeća.

Edukaciju iz ove oblasti od 2004. godine organizira Društvo za obrazovanje i usluge "Psiho-Integrum", a radi se o programu koji je na nivou postdiplomskog studija i akreditiran je od Nacionalne komisije za visoko i više obrazovanje Malta te Evropske asocijacije za Gestalt psihoterapiju i Evropske asocijacije za psihoterapiju.

Do sada je u tom edukativnom programu učestvovalo ili još uvijek učestvuje više od 100 psihoterapeuta koji su prošli predavanja renomiranih stručnjaka iz oblasti psihoterapije, dok njih 80 već posjeduje međunarodno priznate psihoterapijske certifikate.

Direktorica Društva za obrazovanje i usluge Sanela Selmanović Podrug kazala je da psihoterapeuti koji su završili tu edukaciju rade u kliničkim ustanovama, domovima zdravlja, centrima za mentalno zdravlje te u organizacijama u okviru odjela za ljudske resurse, a neki od njih imaju privatnu praksu.

Članica ispitne komisije Lidija Pecotić pojasnila je da su psihoterapeuti ovog vikenda imali dvodnevni ispit, a radi se o osobama koje su psiholozi, socijalni radnici, pedagozi i ljekari koji će od sada moći pomoći ljudima iz različitih sfera.

Edukaciju mogu pohađati osobe koje su završile fakultete humanističkih ili socijalnih nauka, a sve se odvija u skladu sa standardima evropskih strukovnih asocijacija za psihoterapiju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sutra u Sarajevu počinje Međunarodni i interdisciplinarni kongres geštalt psihoterapije

Međunarodni i interdisciplinarni kongres geštalt psihoterapije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo