Svijet     | 13.01.2019. 08:48 |

Poginule 24 osobe i 131 povrijeđena u neredima u Sudanu

FENA Internet

KHARTOUM, 13. januara (FENA) - Najmanje 24 osobe su poginule, a 131 je povrijeđena tokom nereda u Sudanu koji su počeli 19. decembra prošle godine, saopćeno je iz tužilaštva te zemlje.

Glavni sudanski tužilac Amir Muhammed Ibrahim je, na konferenciji u glavnom gradu Khartoumu, potvrdio je kako je od 19. decembra, kada su počeli neredi u toj zemlji, u pokrajini Gadairf poginulo devet, te u Nilu šest, Sjeveru, Bijelom Nilu i glavnom gradu Khartoumu po tri osobe, prenosi agencija Anadolija.  

- Usljed nereda poginule su 24, povrijeđena najmanje 131 osoba - rekao je Ibrahim.

Širom Sudana od 19. decembra traju masovni antivladini protesti koji su organizirani zbog rasta cijena, inflacije i sve lošije ekonomske situacije u toj zemlji. 

Savez sindikata kao organizator protesta ima podršku sudanske opozicije, a do sada je došlo do četiri neuspješna pokušaj održavanja marša na predsjedničku palatu na obali Nila. 

Sudanske sigurnosne snage su ranije rastjerale hiljade demonstranata koji su se okupili u centru glavnog grada Khartouma i zahtijevali ostavku predsjednika Omara al-Bashira, koji je na vlasti od 1989. godine. 

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Francuska sredinom aprila organizira ministarski sastanak za pomoć Sudanu

UNICEF upozorava da bi deseci hiljada djece u Sudanu mogli umrijeti od pothranjenosti

Ujedinjene nacije apelovale na 4,1 milijardi dolara za pomoć civilima u Sudanu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo