Ekonomija

Tomislavgrad : Međunarodni žiri zadovoljan kvalitetom kobasica na sajmu

FotoFENA

TOMISLAVGRAD, 12. siječnja (FENA) - Međunarodni stručni žiri kojeg čine predstavnici Slovenije, Hrvatske i BiH tijekom petka i subote ocjenili su oko 130 uzoraka suhomesnatih proizvoda pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske za izbor najkvalitetnije kobasice i salame u sklopu 1. Međunarodne kobasijade koja se večeras održava u Hotelu "Tomislav" u Tomislavgradu.

Predsjednik Udruge "Zlatna šajba" i predsjednik kordinacije kobasara i salamaea Srednje Europe, a ujedno i predsjednik stručnog žirija dr.sc Dubravko Viduč je izrazio zadovoljstvo sto se njihova europska obitelj povećava kad su u pitanju kobasice i salame, odnosno suhomesnati autohtoni proizvodi koji se tradicijski proizvode te svaki nosi specifičnost kraja odakle dolaze.

-Ono što smo u Tomislavgradu ocjenjivali je pretežno kobasica ili kako ih se ovdje zovu sudžuci kojih je bilo najviše, oko 70 - tak- kazao je za Fenu Viduč.

Stručni žiri je, kažem podijelio sve pristigle uzorke u tri grupe za ocjenjivanje, od kojih prvu grupu čine salame, drugu grupu sudžuc, a u treću su svrstali ostale gdje spadaju kuleni, kulenove seke, sudžuci od govedine i slično.

 -Iznenađeni smo kvalitetom, iako generalno gledano, ovo su jako dobri uzorci svih pristiglih kobasica gdje nismo imali ni jednu diskvalifikaciju -istaknuo je Viduč.

Stoga su za večeras tijekom završnog priznanja uz bogat glazbeni i zabavni program pripremili dodjele uglavnom srebrenih medalja, a bit će i nešto zlatnih, odnosno brončanih.

-Ono što se ocjenjuje je vanjski izgled, konzistencija, presjek i miris te okus. Sugerirali smo kolegama koji prvi put sudjeluju iz Tomislavgrada da kod njih ne 'pretegne' taj dojam ukusa nego da ocijene kvalitetu i kako je punjena, odnosno sušena - naglasio je predsjednik međunarodnog stručnog žirija Dubravko Viduč.

Pokrovitelj ove manifestacije je općina Tomislavgrad, a organizator Udruga "Duvanjski kobasičari" kojeg vodi Marko Jurčević.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.