Bosna i Hercegovina     | 11.01.2019. 16:23 |

Grad Goražde nastavlja sa stipendiranjem studenata

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 11.januara (FENA) - Osam  goraždanskih studenata danas su u Gradskoj upravi u Goraždu potpisali  ugovore o stipendiranju za akademsku 2018/ 2019 godinu.

Ugovore o nastavku stipendiranja  s njima je potpisao gradonačelnik Goražda  Muhamed Ramović.

Mirhat Hodo, student treće godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu naglasio je značaj dobijanja stipendije za nastavak školovanja

-Ovo je drugi put da dobijam stipendiju od Grada Goražda i nadam se da ću je opravdati. Stipendija mi puno znači jer predstavlja dodatni mjesečni džeparac. Što se tiče fakulteta, ako ste samofinansirajući student to je veliki trošak, pogotovo ako dolazite iz drugog grada - kazao je Hodo.

Obzirom da je na snazi Odluka o privremenom finansiranju Grada Goražda za 2019. godinu, gradonačelnik Muhamed Ramović istakao je da će tačan broj studenata koje dobiti stipendije gradske uprave, biti poznat nakon usvajanja budžeta za ovu godinu.

Po njegovim riječima,  bit će raspisan javni poziv putem kojeg će biti dodijeljen određen broj stipendija za studente koji studiraju fakultete koji su deficitarni kadar, s tim da će sa Grad Goražde sa Fondacijom ''Hastor'' sufinansirati stipendije za još deset studenata sa područja Goražda.

-Mi smo se opredijelili da sa ovih osam studenata potpišemo ugovore kako bi mogli početi sa isplatom prvih stipendija. Naime, praksa je uvijek bila da prvo BPK raspiše javni poziv za stipendije, obzirom da je veliki broj studenata. Obzirom da su studenti koje stipendiramo uspjeli sa dobrim prosjekom ocjena upisati redovno narednu godinu, dovoljno je bilo samo da donesu potvrdu i oni nastavljaju sa primanjem stipendije za ovu godinu. Mi ćemo već prvu stipendiju uplatiti do kraja januara - kazao je Ramović.

Izrazio je zadovoljstvo što je raspisan  javni poziv za preostalih trideset stipendija.

-Mi svake godine stipendiramo oko 35 studenata, one koje mi samostalno finansiramo i deset stipendista koje stipendiramo sa Fondacijom Hastor. Iznos stipendija kreće se od 150-200 KM ovisno o fakultetu na prijedlog  Komisije, a isplaćuje se osam stipendija po jednom studentu za jednu školsku godinu - kazao je gradonačelnik Goražda.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Potpisani ugovori o dodjeli studentskih stipendija u BPK Goražde

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Općina Centar u 2024. stipendira 1239 učenika i studenata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu