Najave     | 11.01.2019. 16:04 |

Radionice o ranom otkrivanju melanoma kože, sluznice i oka

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. siječnja (FENA) - U organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Projektnog tima "MELAdetect", 15. i 16. siječnja na mostarskom Medicinskom fakultetu održat će se radionice "Nove metode liječenja" i "Iskustva liječnika i pacijenata".

Dvodnevna radionica „Nove metode liječenja melanoma“ održat će se u utorak i srijedu, 15. i 16. siječnja, a jednodnevna radionica "Iskustva liječnika i pacijenata" u srijedu, 16. siječnja.

Na prvoj radionici govorit će se o značaju edukacije na Medicinskom fakultetu u Mostaru u prevenciji i liječenju melanoma, troškovima suvremenog liječenja metastatskog melanoma i suvremenima principima liječenja melanoma, dok će na drugoj radionici biti razmijenjena znanja i iskustva liječnika u obradi pacijenta s melanomom i u borbi protiv melanoma.

Iz projektnoga tima "MELAdetect" podsjećaju da u zemljama koje pripadaju mediteranskom podneblju, zbog visoke razine insolacije postoji povećana potreba za podizanjem svijesti o melanomu, važnosti njegovog ranog otkrivanja te najnovijim mogućnostima liječenja. Kasno otkriven melanom ostavlja male mogućnosti za izlječenje oboljelih. Ranim otkrivanjem melanoma povećavaju se šanse za preživljavanje oboljelih do čak 95 posto.

Projekt "MELAdetect" sufinancira se iz trilateralnog Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020.

Glavni cilj projekta je podizanje svijesti i unaprjeđenje metoda za prevenciju i liječenje melanoma kože, oka i sluznica prijenosom dobre prakse i iskustava u prekograničnom području. Ukupna vrijednost projekta je 652.427 eura.

Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru te Opšta bolnica "Blažo Orlandić" Bar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Jačanje medicinskih veza između Izraela i BiH

Simpozij „Novosti u gastroenterologiji“ danas u Mostaru

Nobelova nagrada za medicinu ide naučnicima koji stoje iza mRNA Covid vakcine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta