Najave     | 11.01.2019. 15:46 |

Treći ciklus radionica na temu 'Medicina spavanja'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. siječnja (FENA) - Treći ciklus radionica na temu "Medicina spavanja" održat će se u utorak, 15. siječnja, u Mostaru.

Prva radionica iz trećeg ciklusa namijenjena je stručnjacima, a održat će se u Centru za medicinu spavanja Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar (Kralja Tvrtka bb), s početkom u 13 sati.

Na toj radionici bit će predstavljene teme: trokut opasnosti; šećerna bolest, arterijska hipertenzija i opstrukcijska apneja tijekom spavanja; biološki ritmovi, spavanje i poremećaji raspoloženja: fenomenološko preklapanje s terapijskom konotacijom; somnološka anamneza; uloga otorinolaringologa u prepoznavanju i liječenju poremećaja disanja tijekom spavanja; pospanost; suradnja Medicinskog fakulteta u Mostaru i Kliničke bolnice Mostar u razvoju medicine spavanja u BiH.

Druga radionica namijenjena je široj javnosti, a bit će održana istoga dana u Hotelu Mepas u Mostaru, s početkom u 18 sati.

Na toj radionici govorit će se o opstrukcijskoj apneji tijekom spavanja, zašto pojedinci loše spavaju, parasomniji, kada hrkanje treba liječiti i pospanost, najavili su s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Spomenute radionice organiziraju se u okviru provedbe projekta prekogranične suradnje "Sleep Medicine", kojeg provode Medicinski fakultet u Splitu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Projekt je vrijedan oko milijun maraka, a sufinancira se bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 85 posto i provodi se u razdoblju od 1. 6. 2017. do 30. 11. 2019.

Ciljevi projekta su analiza postojećeg stanja usluga medicine spavanja u južnoj Hrvatskoj i zapadnoj BiH, definiranje mjera za unaprjeđenje trenutnog stanja na području medicine spavanja u skladu s europskim smjernicama, zajednički razvoj krovnoga Centra za medicinu spavanja u Splitu i novoga Centra za medicinu spavanja u Mostaru u skladu s europskim standardima, izrada trening programa iz medicine spavanja u skladu s europskim smjernicama te izrada zajedničke baze podataka iz medicine spavanja koja će pridonijeti budućim znanstvenoistraživačkim projektima, ali primarno osiguranju bolje zdravstvene skrbi za brojne pacijente s poremećajima spavanja u BiH i južnoj RH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

SKB Mostar: Povećan broj prijema bolesnika s respiratornim infekcijama

Vlada ŽZH: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 230.000,00 KM

Danas otvaranje nove zgrade Klinike za dječje bolesti SKB Mostar

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana