Bosna i Hercegovina     | 11.01.2019. 15:18 |

U BPK nova parlamentarna većina, zakazana vanredna sjednica Skupštine  

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 11. januara (FENA) - Poslanici Stranke demokratske akcije (SDA), Liberalne stranke (LS)  i Stranke za BiH, osigurali su novu parlamentarnu većinu u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde, nakon što je poslanik Goraždanske priče Sejad Tatarin napustio Građanski blok.   

Aida Obuća poslanica SDA potvrdila je Feni da je sinoć potpisan okvirni sporazum o formiranju vlasti u ovom kantonu te je upućen i zahtjev  za održavanje vanredne sjednice Skupštine BPK u ponedjeljak 14. januara.

-Imamo većinu od 13 poslanika. Sporazum su potpisali SDA, LS i Stranka za BiH a priključili su nam se i poslanici Denis Kulović (SBB) i Sejad Tatarin iz Goraždanske priče. Nastavljamo pregovore i sa drugima jer nam je cilj osigurati kvalitetnu parlamentarnu većinu kako bi nastavili pozitivne procese u ovom kantonu. Već ima određenih naznaka ali konkretnije ćemo znati iduće sedmice, a sve koji žele raditi u tom pravcu pozivamo da nam se pridruže - kazala je Obuća koja će voditi vanrednu sjednicu.

-Ovlaštena sam da predsjedavam vanrednom sjednicom koja je zakazana za 14.januar u 10 sati, a dnevni red će biti utvrđen na samoj sjednici - istakla je.

Obuća nije mogla precizirati, kada će biti završena konstituirajuća sjednica Skupštine BPK, započeta u decembru prošle godine.

-To zavisi od Klubova naroda koji još nisu dostavili prijedloge. Kao predsjedavajuća Skupštine iz prošlog saziva uputit ću dopis Klubovima naroda da to ubrzaju, kako bih zakazala nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine BPK Goražde -istakla je Obuća.  

Parlamentarnu većinu u BPK Goražde do sada je imao Građanski blok koji čine Nezavisna bh.lista (NBL), SDP, DF, SBB, Naša stranka, Nezavisni blok, Goraždanska priča i A-SDA. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana