Ekonomija     | 11.01.2019. 14:14 |

Za devet mjeseci prošle godine 668,6 miliona stranih investicija u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Direktna strana ulaganja za devet mjeseci 2018. godine u BiH  iznose 668,6 miliona KM, što je više za 0,1 posto  u odnosu na  isti period 2017. godine, a,  također,  održan je  trend porasta u odnosu na petogodišnji prosjek stranih investicija (povećanje za 21,6 posto).

Preliminarni podaci o investicijama koje je   objavila Centralna banka BiH govore o tome da  najveći iznosi investicija u prošloj godini dolaze iz Švicarske, Austrije, Turske, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Ruske Federacije.

Direktor Agencije za unapređenje stranih ulaganja (FIPA) Gordan Milinić naglašava da je ovo, s obzirom na izbornu godinu i nestabilnu političku  situaciju koja je bila  dominantna i nezaobilazna tema u svim razgovorima s potencijalnim stranim investitorima, izuzetno dobar rezultat.

Takav rezultat potvrđuje, dodao je Milinić, da je Bosna i Hercegovina, bez obzira na sve probleme i poteškoće, zemlja privlačna za strane investitore.

- Potrebno je još malo napora institucija svih nivoa da bi strane investicije dostigle željeni nivo i bile pokretač ekonomskog rasta u BiH. Tu se naročito misli na provođenje propagandne akcije „Invest in BiH“ i na širenje prakse podsticaja za strane investitore na svim nivoima po ugledu na susjedne države - pojasnio je.

S ovim devetomjesečnim iznosom iz prošle godine, ukupan  iznos dosadašnjih stranih investicija u BiH je prešao 14 milijardi KM, te je u okviru grupe zemalja jugoistočne Evrope, BiH prema ukupno registriranom stanju direktnih stranih investicija, rangirana na drugo mjesto, poslije Republike Srbije.

Time je nastavljen trend povećanja direktnih stranih investicija u BiH, koji se bilježi u  posljednje dvije godine, a iz FIPA-e podsjećaju da je u 2017. godini registrirano 778 miliona KM stranih ulaganja, što je za oko 40 posto više u odnosu na 2016. godinu.

Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uvjeta za ulaganje, na pronalasku novih investitora, te na provođenju potrebnih reformi i jačanju konkurentnosti zemlje.

- Rast ekonomskih indikatora u BiH, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta, dodatno nas obavezuje da radimo uspješnije na provođenju potrebnih ekonomskih reformi koje će privući nove investitore i kreirati nova radna mjesta - saopćeno je iz FIPA-e.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kubatlija razgovarao s predsjednicom Al Falah Group iz Abu Dabija o mogućnostima ulaganja

Kubatlija i Kuzma razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Latvije

Kubatlija: Velika utrka zemalja u razvoju za privlačenjem stranih investitora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo