Svijet     | 11.01.2019. 12:44 |

Švedske stranke postigle sporazum u vezi sa premijerom

FENA Internet

STOCKHOLM, 11. januara (FENA) - Švedska Stranka centra i Liberali postigli su sporazum da daju socijaldemokratskom čelniku Stefanu Lofvenu drugi mandat na premijerskom položaju, okončavajući višemjesečni "ćorsoksak", javile su u petak novine Aftonbladet, pozivajući se na neimenovane izvore.

Sporazum tek trebaju odobriti vladajući stranački komiteti, pišu novine, te se ističe da nije bilo nikakve trenutne potvrde onoga što su navele.

Stranke se već dugo vremena spore, otkako su izbori održani u septembru stvorili nestabilni parlament. Stranački čelnici do sada se nisu uspjeli dogovoriti oko formiranja vlade bez podrške antiimigracijskih Švedskih demokrata.

Sporazum s Lofvenom mogao bi još naići na protivljenje nekih poslanika Liberala i Centra jer bi označio kraj četverostranačkog saveza desnog centra, formiranog u 2004., kako bi okončao dominaciju Socijalademokrata u švedskoj politici dugu stoljeće.

Nije bilo odmah jasno da li je plan, za koji Aftonbladet navodi da također uključuje i stranku Zelenih, stvoren radi koalicije sa Socijaldemokratima oko formiranja vlade uz neformalnu podršku dvije stranke desnog centra, koje su dio alijanse.

Stranka centra nije bila odmah dostupna radi komentara. Portparol Liberala odbio je komentirati novinske navode, kao i Lofvenov portparol, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Švedska će nastaviti s planovima za slanje vojnika u Latviju

Švedska će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel