Bosna i Hercegovina     | 11.01.2019. 12:37 |

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja USK najavili generalni štrajk

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 11. januara (FENA) - Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) najavili su generalni štrajk za 21. januar, ukoliko kantonalna vlada do tada ne ispoštuje njihove zahtjeve.

Prioritet je poštivanje Kolektivnog ugovora, odnosno izjednačavanje osnovice plate s ostalim kantonalnim budžetskim korisnicima.

-Mi samo tražimo ono što je dogovoreno Kolektivnim ugovorom. Nažalost, ni nakon brojnih apela i upozorenja, te novembarskih protesta, s našom Vladom nismo imali konkretne i kvalitetne razgovore. Štrajk je ciljano najavljen za posljednju sedmicu zimskog raspusta, kako bi se vladi dalo vremena za adekvatnu reakciju. Jednostavno, istrajat ćemo u našim zahtjevima i na taj način vladi jasno dati do znanja da ne ponavljaju greške svojih prethodnika - rekao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Samir Fajić.

Predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK-a Zehra Hadžić istakla je kako je ovaj potez uslovljen nezadovoljstvom zbog odluke kantonalne vlade o akontativnoj osnovici u visini od 290 KM, te neispunjenja zahtjeva za izjednačavanje stepena obrazovanja, nedonošenja adekvatnog pravilnika o napredovanju i još nekoliko neispunjenih zahtjeva.

-Spremni smo prihvatiti i minimalnu platu, ako je to uslov financijskog spasa Kantona, međutim da se to odnosi na sve budžetske korisnike. Prihvatili bismo čak i takve radikalne poteze ukoliko zaista nema novca, ali mora se znati da nikako nećemo biti jedini na koje će se odnositi mjere uštede. Jednostavno, želimo biti jednaki s ostalim budžetskim korisnicima - dodao je Adnan Suljanović iz Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

Nastava u drugom polugodištu ove školske godine na području Unsko-sanskog kantona po planu i programu bi trebala početi 28. januara, međutim, u slučaju neispunjavanja zahtjeva sindikata obrazovanja bit će prolongirana.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Prosvjetarima u USK-u obećano ispunjavanje zahtjeva, uskoro i potpisivanje Sporazuma

Sindikati obrazovanja USK-a najavili štrajk upozorenja

Predstavnici sindikata obrazovanja USK nezadovoljni stanjem u ovoj oblasti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana